Salomon August Andrée

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Salomon August Andrée

Personlig information
Født 18. oktober 1854 Rediger på Wikidata
Jönköping Kommune, Sverige Rediger på Wikidata
Død 1897 Rediger på Wikidata
Kvitøya, Norge Rediger på Wikidata
Gravsted Norra begravningsplatsen Rediger på Wikidata
Søskende Emilia Fredrika Gustafva Andrée Rediger på Wikidata
Ægtefælle Blev aldrig gift Rediger på Wikidata
Partner Gurli Linder Rediger på Wikidata
Uddannelse og virke
Uddannelses­sted Kungliga Tekniska Högskolan Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Opdagelsesrejsende, maskiningeniør, fotograf, aeronaut, ingeniør Rediger på Wikidata
Fagområde Luftfart, fysik Rediger på Wikidata
Deltog i Andrées polarexpedition Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Salomon August Andrée (født 18. oktober 1854, død oktober 1897) var en svensk ingeniør og eventyrer. I 1890'erne planlagde han noget, som ingen tidligere havde forsøgt, nemlig en ballonfærd til Nordpolen. Med økonomisk hjælp fra bl.a. den svenske kong Oscar 2. af Sverige og finansmanden Alfred Nobel skulle ekspeditionen finde sted i 1896 med startsted fra SpitsbergenSvalbard i Ishavet. Forsøget mislykkedes dog, men i 1897 kom Andrée af sted sammen med 2 landsmænd. Den 11. juli 1897 var vindene rigtige, og Andrée og hans medrejsende Knut Hjalmar Ferdinand Frænkel (også han var ingeniør) og Fotografen Nils Strindberg tog af sted med «Ørnen» mod Nordpolen. Allerede kort efter starten gik dele af slæbelinerne (som skulle anvendes for at styre luftballonen) i stykker. Efter to dages færd strandede ekspeditionen på isen. Den fugtige luft frøs til is på ballonen, og tilisningen tyngede ballonen ned.

De tre mænd forsøgte forgæves at nå Franz Josef Land med deres slæder, men måtte opgive, og i stedet slog de lejr på Kvitøya i oktober 1897, hvor de døde samme måned af ukendte årsager. De almindeligste teorier om dødsårsagen er trikinforgiftning, blyforgiftning samt udmattelse kombineret med væskemangel.

Efterladenskaberne efter ekspeditionsmedlemmerne, samt deres værktøj og dagbøger blev fundet af Bratvaag-ekspeditionen i 1930 på Kvitøya, nordøst på Svalbard.

S. A. Andrée og Knut Frænkel med den havarerede ballon på pakisen, fotograferet af det tredje ekspeditionsmedlem, Nils Strindberg. Den eksponerede film fra den mislykkede ekspedition i 1897 blev fundet i 1930.
Salomon August Andrée - Nordiska Museet - NMA.0033031


Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]