Kroning

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Salving)
Spring til navigation Spring til søgning
Searchtool.svg Denne artikel bør gennemlæses af en person med fagkendskab for at sikre den faglige korrekthed.
DanishView.svg Denne artikel omhandler overvejende eller alene danske forhold. Hjælp gerne med at gøre artiklen mere almen.
Kroningen af Otto 3. til kejser i 996.

Kroning er den begivenhed, at en majestæt stadfæster sit embede som regent ved at få en krone på sit hoved.

Valgkongedømme[redigér | rediger kildetekst]

Kroningen var en tradition ved valgkongedømmet, hvor en kreds af stormænd, riddere, adel etc. vælger og anerkender "én til at være den første blandt ligemænd" og til at varetage rigets udenrigspolitiske opgaver. Herunder krig og forhandlinger.

Når han blev kronet, underskrev han en håndfæstning, der fastlagde hans råderum over for adelen. Samtidig udpegede han sin stedfortræder/efterfølger/kronprins – som regel en søn – og denne var den oplagte kandidat som tronfølger. Ofte opstod der dog et tomrum og en magtkamp, når arvefølgen ikke var oplagt. Perioder med interregnum eller kongemord etc. er ikke ukendte i Danmarkshistorien. Kongerækken fra Gorm den Gamle til Christian den Første, viser, at det er undtagelsen, at søn følger far. Kun i ni tilfælde følger en søn. Ellers er det en bror, fætter, onkel, barnebarn etc. Danmark havde valgkongedømme til enevælden i 1660, hvor Frederik den Tredje reducerede adelens indflydelse.

Enevælde[redigér | rediger kildetekst]

En enevældig konge "kroner sig selv" – og bliver ikke kronet af adelen, da han ikke er underlagt nogen anden end Gud. Den enevældige konge bliver konge, når forgængeren dør – og lader sig salve af øverste gejstlige som regel efter et år.

Napoleon kronede sig selv. Napoleon var kejser og søgte i den egenskab at fremstå som "særlig udvalgt".

Enevældens afskaffelse i 1848 gjorde, at Christian den Niende i 1863 blev udråbt til konge efter omfattende lovgivning og international anerkendelse.

Efter Grundloven[redigér | rediger kildetekst]

I vore dages demokratiske Danmark foretages udnævnelsen - udråbelsen - af en konge (regent) af Folketinget, der ved lov udpeger den næste konge. Kronprins Frederik skal jfr. Tronfølgeloven overtage kronen efter Margrethe 2.

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]

SamfundSpire
Denne samfundsartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
HistorieSpire
Denne historieartikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.