Sambuyan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgDer er ingen kildehenvisninger i denne artikel, hvilket er et problem.
Du kan hjælpe ved at angive kilder til de påstande, der fremføres. Hvis ikke der tilføjes kilder, vil artiklen muligvis blive slettet.
Question book-4.svg
Broom icon.svgDenne side virker ikke som en encyklopædisk artikel
Du kan se hvad Wikipedia er og ikke er og hjælpe ved at omskrive den til en konkret og dokumenteret beskrivelse af fakta.

Sambuyan er en fattig landsby i Combo South, West Coast Division, som ligger i det sydvestlige Gambia i Vestafrika.

Landsbyen havde i 2016 ca. 2500 indbyggere.

De fleste af landsbyens beboere er oprindeligt flygtninge, som har fået tildelt et lille jordlod, hvor de har kunnet bygge en hytte og dyrke lidt grøntsager. Jorden tilhørte ”den gamle mand”, som har stillet jorden gratis til rådighed for landsbyens beboere. ”Den gamle mand”, Kawsu Touray, var alkalo (borgmester), men blev afløst af sin søn Edrissa Touray.

Landsbyen har ikke elektricitet, og mange huse er opført af lerklinede sten, og nogle har kun tag af palmeblade.

Landsbyen Sambuyan er tæt knyttet til Sambuyan Village Friends (SVF-Skagenskole), som er en frivillig forening, der blev stiftet den 22. september 2009 af Arne Holm fra Skagen i Danmark.

Det hele startede med Arne som ikke gad badeferie i Gambia, så nu hjælper han en afrikansk landsby.

I 2007 besøgte Arne Holm landsbyen Samboyan i Gambia. Siden har han og en flok skagboer sat sig for at udvikle landsbyen sammen med de lokale.

I 2007 var Arne Holm i Gambia med sin hustru Britta Nielsen, men sol og badeferie blev kedeligt. Derfor tog den pensionerede VVS-virksomhedsejer fra Skagen en taxa, og kørte rundt i lokalområdet. Chaufføren kørte forbi Samboyan. En landsby med 1.500 beboere, der primært levede af landbrug.

Taxaen kørte videre, men allerede efter et par dage kom Arne Holm igen. Han kunne ikke glemme byen, og han fik lov til at møde høvdingen og de ældre i landsbyen. Dette blev starten på Skagen-skolen i Sambuyan. Året efter kom Arne Holm tilbage sammen med sin ven Verner Herbst fra Grindsted.

Arne Holm blev leder for landsbyudviklingen, og med donationer fra private og virksomheder kunne arbejdet begynde. Og mens gavmildheden voksede og voksede i Skagen, voksede en ny skole op i det fattige Samboyan, en skole for fattige børn, der ellers aldrig ville komme i skole.

  1. Skole
  2. Sundhedsklinik/fødeafdeling
  3. Sambuyan Skagen LBS
  4. Anna Skagen Nursery School
  5. Project Ingemann
  6. Overdækket markedsplads
  7. Vandforsyning
Afrikansk geografiStub
Denne artikel om afrikansk geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi

Koordinater: region:Gm 13°12′30″N 16°45′33″V / 13.20833°N 16.75917°V / 13.20833; -16.75917