Almindelig sandløg

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Sandløg)
Sandløg
Foto: Augustin Roche.
Videnskabelig klassifikation
Rige Plantae (Planter)
Division Magnoliophyta (Dækfrøede)
Klasse Liliopsida (Enkimbladede)
Orden Asparagales (Asparges-ordenen)
Familie Alliaceae (Løg-familien)
Slægt Allium (Løg)
Art A. vineale
Videnskabeligt artsnavn
Allium vineale
L.
Hjælp til læsning af taksobokse

Sandløg (Allium vineale) eller almindelig sandløg er en 40-60 cm høj, flerårig, urteagtig plante (løgvækst), der vokser på strandoverdrev og i krat.

Beskrivelse[redigér | rediger kildetekst]

Sandløg er en flerårig, urteagtig plante med en opret vækst. Stænglen er opret, grågrøn og cylindrisk med bladskeder, der helt omslutter den. Bladene er ligeledes cylindriske og dermed hule. De er grågrønne og glatte, men man ser ikke meget til dem, da de visner tidligt.

Blomstringen sker i juli-august, hvor man finder blomsterne samlet i endestillede, hovedformede stande, der er støttet af et papiragtigt højblad. Foruden talrige, bittesmå yngleløg, findes få til mange blomster i standen. Blomsterne er regelmæssige og 3-tallige med krukkeformet bloster, hvor blosterbladene er grønlige, hvide eller rødviolette. Frugterne er 3-rummede kapsler med få, sorte frø.

Rodnettet består af en kage af trævlerødder, der udgår fra bunden af løget.
Højde x bredde og årlig tilvækst: 0,50 x 0,10 (50 x 10 cm/år). Disse mål kan fx bruges til beregning af planteafstande, når arten anvendes som kulturplante.

Voksested[redigér | rediger kildetekst]

Indikatorværdier
Sandløg
L = 5 T = 7 K = 3 F = 4 R = x N = 7

Arten er udbredt i Nordafrika, Mellemøsten, Kaukasus og det meste af Europa, herunder Danmark, hvor den findes hist og her i de østlige egne. Planten er knyttet til lysåbne voksesteder med en kalkrig, porøs og veldrænende jordbund. Derfor findes den oftest på strandoverdrev, i tørre krat og langs vejsider og på bakkeskråninger.

På saltprægede strandoverdrev ved Grötlingbo-odden på Gotland findes den sammen med bl.a. alm. kvik, bakkeforglemmigej, blød hejre, engrapgræs, fin kløver, glat rottehale, hvidkløver, knoldranunkel, kornet stenbræk, markærenpris, sandhvene, spæd kløver, strandtusindgylden, tveskægget ærenpris, vild hør og vårvikke[1]


Søsterprojekter med yderligere information:



Note[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  • Signe Frederiksen et al., Dansk flora, 2. udgave, Gyldendal 2012. ISBN 8702112191.