Sarı Saltuk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Sari Saltuk (tyrkisk: Sarı Saltuk) (d. 1293) var en asketisk qalandar[1] dervish, som menes at have spredt islamBalkan, Krim og i Sinop-området.

Han menes at være blandt de tyrkere, som bosatte sig i Dobruja i 1263-1264. Han menes også at have spillet en betydelig rolle i islamiseringen af Balkan. Blandt mange alevitter og bektashitter anses han for at have været en af Haji Bektash's halife'er. Haji Bektash skulle efter sigende, have sendt sine halife'er til forskellige områder for at sprede islam.

Der findes i dag mange grave/mausoleer, som tillægges Sarı Saltuk. En af disse findes i Blagaj i det nuværende Bosnien-Herzegovina. Et andet mausoleum som menes at tilhøre Sarı Saltuk findes i byen Tunceli i det østlige Tyrkiet. Dette mausoleum udgør desuden et centrum for Sarı Saltuk ocak'en for alevitterne. Dede'erne, der tilhører denne ocak, bor også i dette område.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Ahmet Yaşar Ocak: Sarı Saltık – Popüler İslâm'ın Balkanlar'daki Destanî Öncüsü (XIII. Yüzyıl), Türk Tarih Kurumu, 2002, s. 76-77