Sarı Saltuk

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Sarı Saltuk
Født 1200-tallet Rediger på Wikidata
Død 1297 Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.

Sari Saltuk (tyrkisk: Sarı Saltuk) (død 1293) var en asketisk qalandar[1] dervish, som menes at have spredt islamBalkan, Krim og i Sinop-området.

Han menes at være blandt de tyrkere, som bosatte sig i Dobruja i 1263-1264. Han menes også at have spillet en betydelig rolle i islamiseringen af Balkan. Blandt mange alevitter og bektashitter anses han for at have været en af Haji Bektash's halife'er. Haji Bektash skulle efter sigende, have sendt sine halife'er til forskellige områder for at sprede islam.

Der findes i dag mange grave/mausoleer, som tillægges Sarı Saltuk. En af disse findes i Blagaj i det nuværende Bosnien-Herzegovina. Et andet mausoleum, som menes at tilhøre Sarı Saltuk, findes i byen Tunceli i det østlige Tyrkiet. Dette mausoleum udgør desuden et centrum for Sarı Saltuk ocak'en for alevitterne. Dede'erne, der tilhører denne ocak, bor også i dette område.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Ahmet Yaşar Ocak: Sarı Saltık – Popüler İslâm'ın Balkanlar'daki Destanî Öncüsü (XIII. Yüzyıl), Türk Tarih Kurumu, 2002, s. 76-77