Sava (Madagaskar)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Strand i Sambava
Savas beliggenhed på Madagaskar

Sava er en af Madagaskars 22 regioner (faritra), og en af to regioner i provinsen Antsiranana. Regionen havde år 2001 741.269 indbyggere år 2001[1] som i 2004 var øget til 805.300 personer [2]; Af dem bor omkring 40.000 i regionens hovedstad Sambava. Regionens har et areal på 25.518 km², hvilket giver en befolkningstæthed på cirka 31,6 indbyggere pr. kvadratkilometer; Regionens areal udgør ca. 4% af Madagaskars areal.

Regionens navn kommer af de forbogstaverne i regionens fire vigtigste byer: Sambava, Antalaha, Vohémar og Andapa .

Økonomi[redigér | redigér wikikode]

De fire byer som tilsammen danner regionens navn kaldes også "vaniljens verdenshovedstad". Regionen har verdens største produktion af krydderiet, og står for halvdelen af verdens forarbejdning af det [3]. Eksporten af vanilje har en højst vigtig økonomisk betydning for både regionen og hele landet, og er et af de vigtigste eksportprodukter. Den økonomiske betydning muliggjorde også i 2005 genopbygningen af "route de la vanille" (vaniljevejen), som sammenbinder de fire byer.

Geografi[redigér | redigér wikikode]

Gennem regionen passerer adskillige floder som skaberr store muligheder for landbruget, men de giver også potentiale for vandkraft. Floderne er inte udnyttede trods deres muligheder og er fordelt i distrikterne, fra nord til syd:

  • Vohemar: Manambato, Fanambana og Manambery
  • Andapa og Sambava: Bemarivo, Androranga, Lokoho, Mahanara, Sambava og Ankatoka
  • Antalaha: Ankavanana, Ankavia, Ankaviahely, Sahafihitra og Onive

En stor del af Sava består af verdensarvsområdet Atsinananas regnskove som strækker sig på den nordøstlige del af Madagaskar. Således er der dele af verdensarvsområdets seks regnskove i regionen. Halvøen Masoala dækkes for en stor del af nationalparken med samme navn.

Nationalparker natur- og vildtreservater[redigér | redigér wikikode]

Administrativ inddeling[redigér | redigér wikikode]

Regionen overtog i 2009, sammen med landets øvrige regioner, provinsernes administration. Regionen er inddelt i fire distrikter (fivondronana):

Eksterne kilder og henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. Madagascar, Administrative units GeoHive
  2. Profile des marchés pour les évaluations d’urgence de la sécurité alimentaire p. 27, Eliane Ralison og Frans Goossens 2006 hentet 5. maj 2009
  3. "Vanilla growing regions". The Rodell Company. 2008-01-07. Hentet fra /web.archive.org 2008-06-10.

Koordinater: 14° 16′ 12″ S, 50° 8′ 10″ Ø