Selskabet for Arbejderhistorie

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Stop hand nuvola.svgDenne side er foreslået omskrevet
– da en skribent har vurderet at indholdet ser ud til at være skrevet af en person, der må formodes ikke at kunne holde et neutralt synspunkt i sin vurdering af artiklens indhold og/eller relevans. Læs mere om hvilke typer af artikler, du normalt skal afholde dig fra at skrive hér: Typer af selvbiografier.
Selskabet for Arbejderhistorie
Arbejdermuseet Copenhagen.jpg
Selskabet har adresse hos Arbejdermuseet i København.
Virksomhedsinformation
Tidligere kaldt
Selskabet til Forskning i Arbejderbevægelsens Historie
Selskabsform Forening
Grundlagt 1970
Hovedsæde Rømersgade 22, 1362 København
Nøglepersoner Henning Grelle (formand)
Eksterne henvisninger
http://sfah.dk/
CVR-nummer 84315613

Selskabet for Arbejderhistorie (SFAH), tidligere Selskabet til Forskning i Arbejderbevægelsens Historie, blev dannet 4. december 1970 som et resultat af det opsving, studiet af arbejderbevægelsens historie oplevede fra slutningen af 1960’erne. Ved oprettelsen tog foreningen navnet Selskabet til Forskning i Arbejderbevægelsens Historie. Men i 2016 vedtog man et ændre navnet til det mere mundrette Selskabet for Arbejderhistorie.

Forskning i og formidling af arbejderbevægelsens historie havde tidligere først og fremmest været foretaget af arbejderbevægelsen selv. Men fra 1970’erne og frem blev det i højere grad historikere og andre fagfolk, som kom til at dominere feltet. Det skabte nye perspektiver og vinkler på historien og gav i det hele taget historieskrivningen en noget anden karakter.

De første år udgav SFAH både Årbog for arbejderbevægelsens historie[1] (1972-1994) og Meddelelser om forskning i arbejderbevægelsens historie[2] (1973-1994). I 1982 skiftede Meddelelser navn til Arbejderhistorie[3], og i 1995 blev årbogen integreret som et årligt temanummer i Arbejderhistorie, der samtidig fik det nuværende format. Udgivelsen af såvel tidsskrift som bøger er non-profit-foretagender.

Siden dannelsen har både forskningen og SFAH udviklet sig betydeligt. Efter 1970’ernes og 1980’ernes stærke politisering og den efterfølgende afmatning er arbejdet i SFAH i dag præget af et livfuldt engagement og mange aktiviteter. Det viser sig gennem afholdelse af foredragsarrangementer, studiecafeer for studerende på universiteterne, afholdelse af Arbejderhistoriske Læsekredse[4], udgivelse af månedlige nyhedsbreve[5] og opslag på Facebook[6]. I 2014 indledte selskabet en tradition med afholdelse af årlige Arbejderhistoriefestivaler,[7] hvor der over en hel dag bydes på foredrag, debat, film og præsentation af udgivelser inden for selskabets emnekreds.

Ud over løbende arrangementer og udgivelsesvirksomhed[8] uddeles hvert år Arbejderhistorieprisen[9] til én eller flere yngre historikere. Prisen uddeles i samarbejde med Arbejdermuseet & Arbejderbevægelsens Bibliotek og Arkiv samt Arbejdermuseets Venneforening.

SFAH er en medlemsorganisation, som er åben for enhver, der interesserer sig for arbejderbevægelsens og arbejderklassens historie, i Danmark såvel som internationalt. Selskabet har i øjeblikket omkring 350 medlemmer landet over. SFAH er politisk og organisatorisk uafhængig og ledes af en medlemsvalgt bestyrelse,[10] der er forpligtet ift. foreningens vedtægter[11] og den årlige generalforsamling. Tidsskriftet Arbejderhistorie redigeres af en uafhængig redaktion.

I oktober 2018 modtog SFAH på kongressen i Dansk El-Forbund fagforbundets kulturpris på 50.000 kr.

Referencer[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]