Sexisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Sexisme er undertrykkelse på basis af køn. En tankegang der mener, at det ene køn, historisk set typisk kvindekønnet, er laverestående end det andet. Ideen om sexisme har altså stor lighed med ideen om racisme, som er undertrykkelse på baggrund af race, eller speciesisme, som er undertrykkelse på baggrund af art.

Et sexistisk argument er ofte, at det ene køn fra naturens side er det andet overlegent. De samme argumenter bliver ligeledes brugt ved racisme og speciesisme, og mange sidestiller disse med hinanden, omend speciesisme er knap så udbredt en ide. Et sexistisk argument er med andre ord, at et individ kan bedømmes ud fra den gruppe det tilhører, hvorimod modstandere af sexisme mener, at et individ udelukkende skal bedømmes ud fra dets individuelle karakteristika.

Andre årsager til sexisme har historisk set også været forskellige passager i Bibelen. For eksempel 1. Mosebog 3,16, hvor der skrives:

Til kvinden sagde han: »Jeg vil gøre dit svangerskab plagsomt og pinefuldt, i smerte skal du føde børn. Du skal begære din mand, og han skal herske over dig.

Gennem tiden har noget af dette været brugt som argument for f.eks. ikke at give kvinder stemmeret. Flere lande har i dag love, der går imod sexisme, selvom stort set ethvert land ligeledes har love, der giver specielle rettigheder, privilegier eller ansvar til et bestemt køn. Debatten om i hvor høj grad der er ligestilling mellem kønnene, og hvordan man ville kunne arbejde på en forbedring af dette, kører stadig i dag.

Læs også