Ligeløn

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
DanishView.svg Danske forhold. Denne artikel omhandler alene (eller overvejende) danske forhold. Hjælp gerne med at gøre artiklen mere almen.

Ligeløn er en betegnelse for samme løn for samme arbejde til mænd og kvinder. Krav om ligeløn anvendtes som slogan i kvindernes kamp for ligeberettigelse, i Danmark indførtes ligeløn i overenskomsterne i 1973 og i 1976 ved lov.[kilde mangler]

Lønkommissionen konkluderede i sin rapport[1] at der er en lønforskel på 14-18% på det private arbejdsmarked, og 15-20% på det offentlige arbejdsmarked. Korrigeres statistisk for uddannelse og erhvervserfaring mv. (men ikke for jobindhold), reduceres forskellene til hhv. 3-7% og ½-3%. Kommissionen forsøgte desuden, som en tilnærmelse til Ligelønslovens princip om samme løn for samme arbejde, at sammenligne faggrupper parvis på baggrund af jobbeskrivelser, der er udarbejdet af de relevante overenskomstparter. Kommissionen måtte imidlertid konstatere at man "ikke på de givne præmisser, herunder den valgte metode, ment[e] sig i stand til at vurdere, om de konkrete sammenligningsgrupper ud fra en overordnet og samlet betragtning udfører arbejde, der kan antages at have samme værdi."

Kilder[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Løn, køn, uddannelse og fleksibilitet – Lønkommissionens redegørelse; Sammenfatning og konklusion
PolitikStub
Denne artikel om politik er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.