Shellhuset

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Shellhuset i Kampmannsgade, hvor der nu er tankstation
Det oprindelige Shellhus

Shellhuset er en bygning i karréen Kampmannsgade/Vester Farimagsgade/Dahlerupsgade/Nyropsgade i København. Den oprindelige bygning var tegnet af Gerhard Rønne i 1932 som hovedkvarter for Shell i Danmark. Under 2. verdenskrig (1944) blev bygningen konfiskeret og brugt som hovedkvarter af Gestapo i Danmark.

I Shellhuset befandt sig i 1945 dokumenter og oplysninger om den københavnske modstandsbevægelse, der kunne afsløre den. Tyskerne var klar over, at et luftangreb på Shellhuset var muligt. For at forhindre det, placerede Gestapo arrestanter fra modstandsbevægelsen på de øverste etager. De ventede på at blive afhørt, sendt til koncentrationslejre eller henrettet.

Den 21. marts 1945 gennemførte Royal Air Force et angreb, der skulle ødelægge bygningen. Angrebet lykkedes og nogle af modstandsfolkene i bygningen døde under angrebet, men en del slap også væk. Et af de angribende fly styrtede ved Den Franske Skole og røgen herfra skabte forvirring, så piloterne på nogle af de næste fly troede, at det var dén bygning, de skulle angribe.

Efter bombningen blev den erstattet af den nuværende, der er opført for Dansk Shell 1950-51 efter tegninger af Vilhelm Lauritzen. Ejendommen ejes i dag af ATP Ejendomme. Dansk Shell fraflyttede efter 50 års brug bygningen i 2001, hvorefter bl.a. Poul Schmith/Kammeradvokaten flyttede ind.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

DanskSpire
Denne artikel om et dansk bygningsværk og/eller en dansk seværdighed er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Bygning eller seværdighed

Koordinater: 55°40′40″N 12°33′42″Ø / 55.67778°N 12.56167°Ø / 55.67778; 12.56167