Shir Hatzafon

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Shir Hatzafon – Progressiv Jødedom i Danmark er en af tre statsgodkendte jødiske menigheder i Danmark med base i København.

Menigheden er tilknyttet World Union for Progressive Judaism, som i andre lande er kendt under betegnelser som liberal eller reform jødedom.

Navnet[redigér | rediger kildetekst]

Navnet Shir Hatzafon er hebraisk og betyder Nordens Sang, hvilket henviser til den vigtige rolle som sang og musik spiller i menighedens gudstjenester.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Menigheden blev dannet i år 2000 på fundamentet af foreningen Progressivt Jødisk Forum. I 2006 blev Shir Hatzafon godkendt af Kirkeministeriet med deraf følgende rettigheder.[1] Menigheden har under sin eksistens haft forskellige tilholdssteder i København, og lejer sig ind i en bygning på Østerbro til gudstjenester og møder.

Inkluderende medlemsskare[redigér | rediger kildetekst]

Medlemmerne af Shir Hatzafon tæller indvandrede jøder fra lande med etablerede reform, liberal, rekonstruktionistisk eller konservative menigheder såvel som danske jøder, der ønsker at kombinere den jødiske tradition med en moderne hverdag. Shir Hatzafon velkommer familier med flerreligiøs baggrund og anerkender børn af jødiske fædre, underforudsætning at barnet får en opvækst i jødiske rammer. Menigheden byder også aktivt LBGT-medlemmer velkommen.

Rabbiner[redigér | rediger kildetekst]

Siden 2006 har rabbiner Tirzah Ben-David fra Israel været fast tilknyttet som menighedens rabbiner. Rabbiner Tirzah Ben-David, som gæster København seks til syv gange årligt, har det overordnede tilsyn med menighedens Bat og Bat Mitzvah-undervisning samt konverteringer.

Desuden er rabbiner Sandra Kviat, den første danske, kvindelige rabbiner, tilknyttet menigheden med både undervisning og gudstjenester.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Kilder[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ "Liste over godkendte trossamfund". Arkiveret fra originalen 7. januar 2011. Hentet 10. april 2013.