Shirley Henderson

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Shirley Henderson
Personlig information
Født 24. november 1965 (57 år) Rediger på Wikidata
Forres, Storbritannien Rediger på Wikidata
Nationalitet Storbritannien Rediger på Wikidata
Uddannelses­sted Guildhall School of Music and Drama, Dunfermline High School, Dunfermline Rediger på Wikidata
Beskæftigelse Filmskuespiller, teaterskuespiller Rediger på Wikidata
Eksterne henvisninger
Shirley Hendersons hjemmeside Rediger på Wikidata
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata.
Shirley Henderson (2009)

Shirley Henderson (født 24. november 1965) er en skotsk skuespillerinde. Hun er måske mest kendt for sin rolle som Hulkende Hulda i Harry Potter og Hemmelighedernes Kammer (2002) og Harry Potter og Flammernes Pokal (2005).

Opvækst[redigér | rediger kildetekst]

Henderson blev født i Forres, i grevskabet Morayshire på kanten af det skotske højland, men voksede op i landsbyen Kincardine i Fif.e Som barn begyndte hun at synge i lokale klubber, til velgørenhedsarrangementer, feriekolonier og endda en boksning konkurrence, der havde forenet en efter-skole drama klub. Henderson gik på Fife College i en alder af 16, hvor hun afsluttede et års kursus resulterer i en national Certificate in Theatre Arts. Hun flyttede til London som 17 årig, hvor hun tilbragte tre år på Guildhall School of Music og Drama, hvor hun fik sin afgangseksamen i 1986.

Karriere[redigér | rediger kildetekst]

Henderson fik sit første store gennembrud, da Leonard White castede hende som en ledende rolle i børne tv-dramaet Shadow of the Stone på ITV. Efter denne tilbragte hun størstedelen af tyverne ved at koncentrere sig om at udføre en bred vifte af roller på teatret. I begyndelsen af 1990'erne oplevede Shirley at måtte vende tilbage til tv-skærmene, hvor hun dukkede op i tredje række af krigstidens dramaserier Wish Me Luck. Flere år arbejde fulgte, inden hun tilegnede sig den centrale rolle som Isobel i den populære BBC -serie, Hamish Macbeth i 1995. Henderson flyttede derefter ind i filmbranchen, ved at spille Morag i Rob Roy (1995) og Spud's kæreste Gail i Danny Boyles Trainspotting (1996). Hun fortsatte sit arbejde på teatret, der omfattede mange produktioner på National Theatre i London. I 1999 medvirkede hun i en anmelderrost forestilling af Mike Leigh's ved navnTopsy-Turvy – hvilket også gav mulighed for hende at vise singe sangfærdigheder – og Michael Winterbottom 's Wonderland. Samt mange forestillinger i små uafhængige film, fik hendes omdømme hende tilbudt roller i big-budget produktioner. Hun spillede Jude i Bridget Jones filmen og fik rollen som Hulkende Hulda i Harry Potter og Hemmelighedernes Kammer (2002) og i Harry Potter og Flammernes Pokal (2005). Hun spillede også fransk prinsesse Sophie-Philippine i Sofia Coppolas Marie Antoinette (2006). Hendes filmoptrædener har inkluderet roller som Marie Melmotte i den The Way We Live Now (2001); Catherine af Braganza i Charles II: The Power og Passion (2003) og Charlotte i Dirty Filthy Love (2004).

Hun medvirkede også i den irske film Intermission (2003), med skuespillere såsom Colin Farrell, Colm Meaney og Cillian Murphy.

Fremtidige arbejde[redigér | rediger kildetekst]

Blandt Hendersons kommende projekter er en optræden i Michael Winterbottom's Seven Days , som er planlagt til udgivelse i 2012 på Channel 4 tv i Storbritannien og i biografer i resten af verden. Den bliver skudt i løbet af fem faktiske år, så aldringsprocessen af figurerne vil være reel. Dette vil være den femte af Winterbottom's film, som Henderson har spillet med i.

Filmografi[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]