Sighetu Marmației

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
  Sighetu Marmației
Sighetu Marmației, Máramarossziget, Marmaroschsiget Rediger på Wikidata
  Sighetu Marmațieis byvåben
ROU MM Sighetu Marmatiei CoA.png
Zentrum Sighet 3.jpg
Overblik
Land Rumænien Rumænien
Borgmester Vasile Moldovan[1] Rediger på Wikidata
Rumæniens distrikter Maramureș
Postnr. 435500 Rediger på Wikidata
Nummerplade­bogstav(er) MM Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 32.795 (2021)
Andet
Tidszone sommertid
UTC+2
UTC+3 Rediger på Wikidata
Højde m.o.h. 274 m Rediger på Wikidata
Oversigtskort
Kommunens beliggenhed i distriktet Maramureș
Kommunens beliggenhed i distriktet Maramureș

Sighetu Marmației (rumænsk udtale: [ˌsiɡetu marˈmat͡si. ej], også stavet Sighetul Marmației; tysk: Marmaroschsiget eller Siget; ungarsk: Máramarossziget,  (Speaker Icon.svg hør); ukrainsk: Сигіт; jiddisch: סיגעעט), indtil 1960 Sighet, er en den største by i distriktet Maramureș i det nordvestlige Rumænien. Byen har 32.795 (2021) indbyggere.

Geografi[redigér | rediger kildetekst]

Sighetu Marmației ligger ved sammenløbet af floderne Iza og Tisza på grænsen til Ukraine, over for den ukrainske by Solotvyno.

Nærliggende samfund omfatter: Sarasău, Săpânța, Câmpulung la Tisa, Ocna Șugatag, Giulești, Vadu Izei, Rona de Jos og Bocicoiu Mare i Rumænien, Bila Cerkva og Solotvyno i Ukraine (Zakarpattia Oblast). Byen administrerer fem landsbyer: Iapa (Kabolapatak), Lazu Baciului (Bácsiláz), Șugău (Sugó), Valea Cufundoasă (Mélypatak) og Valea Hotarului (Határvölgy).

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Området har været befolket siden Hallstatt-perioden, og det beboede område ligger i Tiszadalen, som er en vigtig rute, da den er den eneste adgang til den ellers bjergrige, tyndt befolkede region. Efter Erobringen af Ungarn i 895 blev området en del af Kongeriget Ungarn. Den første omtale af en bebyggelse stammer fra det 11. århundrede, og byen som sådan blev første gang nævnt i 1326. I 1352, var det en fri kongelig by[2] og hovedstaden i Maramureș comitatus, lige uden for Transsylvanien.

Som følge af Wienerdiktatet fra august 1940 under Anden Verdenskrig kom den under Ungarns administration under krigen.[3] Med Fredsaftalerne i Paris (1947) ved afslutningen af Anden Verdenskrig blev Wienerpræmierne annulleret, og Sighetu Marmației, der havde været administreret af Rumænien siden oktober 1944, blev formelt tilbageført til landet i 1947.

I 1948 iværksatte den nye Socialistiske Republik Rumænien nationaliserede byens fabrikker, tre forlag og banker.

Galleri[redigér | rediger kildetekst]

Kilder og henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Navnet er anført på engelsk og stammer fra Wikidata hvor navnet endnu ikke findes på dansk.
  2. ^ Ivanciuc, Teofil. "Primele atestări ale târgurilor de coroană maramureşene (De tidligste omtaler af de kongelige markedsbyer i Maramureş)". Revista Arhivei Maramureşene (engelsk). (Webside ikke længere tilgængelig)
  3. ^ Øjeblikke fra byens historie på primaria-sighet.ro 31. maj 2014 via web.archive.org hentet 10.februar 2023