Sinaibjerget (biblen)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
Disambig bordered fade.svg For selve bjerget, se Sinaibjerget
Katharina-klosteret i Sinai-ørkenen.
Basilikaen i Katharina-klosteret i Sinai-ørkenen, set fra klostergården
Munk ved Katharina-klosteret

Sinaibjerget eller Sinajbjerget, også kaldt Horeb, er omtalt i Bibelen og regnes som det sted, hvor Moses modtog lovens tavler med de 10 bud fra Jahve, Det Gamle Testamentes gud. Sinaj synes at have været Jahves/Jehovas bolig, og måske har såvel Jahve/Jehova som helligstedet Sinaj oprindelig været forbundet med midjanitterne, som boede der. Moses giftede sig med Zippora, der var midjanit.

Navnet Sinaj regnes i dag som knyttet til den babylonske månegud Sin. I Bibelen omtales Sinajbjerget ofte simpelthen som "bjerget", "Elohims bjerg" eller "Jahves/Jehovas bjerg", mens det i andre afsnit kaldes Horeb. Det synes, som om Horeb var bjergets rigtige navn, mens Sinaj blev benyttet om ørkenen. [1]

Sinajbjerget er af granit. De højeste tinder er Djebel Musa på 2.285 moh. og Djebel Katharina på 2.880 moh.

Der er mange forskellige teorier om bjergets lokalisering. På Sinai-halvøen ligger et bjerg, der i dag normalt bliver anset for at være stedet, omend det er yderst usikkert. Alligevel er stedet et valfartssted for turister og pilgrimme. I dag ligger Sankt Katharina-klostret ved foden af bjerget, hvor der stadig holder græske munke til. Klostret har en basilika med en apsis prydet med en mosaik, som formentlig er lavet mellem 548, da kejserinde Theodora døde, og 565, som var kejser Justinians dødsår. Mosaikken viser Kristus flankeret af disciplerne Johannes, Jakob og Peter, samt Elias og Moses.

I biblioteket er det lavet en udstilling af de mest kendte ikoner fra klostret. Det lå så langt ude i ørkenen, at en del af ikonerne overlevede ikonoklasmen i Det Byzantinske Rige i 700- og 800-tallet. De har dermed stor betydning for kundskaben om, hvordan Kristus blev fremstillet i kunstværker før ikonoklasmen.

Henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ SINAI, MOUNT – JewishEncyclopedia.com
Bibel Stub
Denne artikel om et emne fra Det Gamle Testamente eller Tanakh er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Religion
Egyptens geografi Stub
Denne artikel om Egyptens geografi er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Geografi