Tanakh

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Denne artikel omhandler den hebræiske bibel fra et primært jødisk perspektiv. For artiklen om den hebræiske bibel fra et kristent perspektiv, se Det Gamle Testamente.
Entire Tanakh scroll set.png

Tanakh (også: TaNaK) er den jødiske betegnelse for den samling skrifter, der i kristen tradition kaldes Det Gamle Testamente.

Navnet betegner opbygningen, der i øvrigt er anderledes end den kristne, da den afspejler de tre tempi, Tanakh er samlet i. TaNaKH er et akronym for Torah, Nevi'im og Kethuvim.

Torah (heb. "lov") er navnet for de fem Mosebøger, der starter med verdens skabelse i 1. Mosebog og slutter med Moses' død. Torah indeholder også Moseloven.

Nevi'im (heb. "profeter") opdeles i "tidligere profeter", Josvabogen, Dommerbogen, Første og Anden Kongebog, Første og Anden Samuelsbog, og "senere profeter", Ezekiels Bog, Jeremias' Bog, Esajas' Bog og de 12 mindre profeter.

Kethuvim (heb. "skrifter") indeholder senere bøger, fx Ezras Bog, Første og Anden Krønikebog, Ordsprogenes Bog og Højsangen.

Se også[redigér | redigér wikikode]

Eksterne links[redigér | redigér wikikode]

BibelStub
Denne artikel om et emne fra Det Gamle Testamente eller Tanakh er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Religion