Tanakh

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Denne artikel omhandler den jødiske bibel fra et primært jødisk perspektiv. For artiklen om den jødiske bibel fra et kristent perspektiv, se Det Gamle Testamente.

Tanakh, TaNaK (Hebraisk: תָּנָ״ךְ, transskription: Tānāḵ), også kendt på hebraisk som Miqra (Hebraisk: מִקְרָא‎, transskription: Mīqrāʾ) eller undertiden blot omtalt som den Hebraiske Bibel, er den er den kanoniske samling af hebraiske skrifter, herunder Toraen (loven/belæringen), Nevi'im (profeterne) og Ketuvim (skrifterne). TaNaKH er således et akronym for disse skrifter: Torah, Nevi'im og Kethuvim.

Tanakh indeholder de samme skrifter, som den protestantiske version af Det Gamle Testamente. Dog er der forskel på kronologien og rækkefølgen på, hvornår de enkelte skrifter fremkommer. Derudover indeholder Tanakhen færre bøger, hvilket kan tilskrives det faktum, at nogle af bøgerne i Tanakhen rummer indholdet fra flere af bøgerne fra Det Gamle Testamente (f.eks. er der kun én Kongebog i Tanakhen, mens denne er opdelt i to i Det Gamle Testamente). Den katolske samt ortodokse kirke har flere skrifter i deres version af Det Gamle Testamente: disse skrifter er også hellige jødiske skrifter, som dog ikke er en del af Tanakhen. [1][2]

Tora er de fem Mosebøger, der begynder med verdens skabelse og slutter med Moses' død. Torah (heb. "lov") indeholder Moseloven Nevi'im (heb. "profeter") opdeles i "tidlige profeter", Josvabogen, Dommerbogen, Første og Anden Kongebog, Første og Anden Samuelsbog, og "sene profeter", Ezekiels Bog, Jeremias' Bog, Esajas' Bog og de 12 små profeter (Hoseas, Joel, Amos etc.).

Kethuvim (heb. "skrifter") indeholder senere bøger som Ezras Bog, Første og Anden Krønikebog, Ordsprogenes Bog og Højsangen.

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Levine, Amy-Jill: "What is the Difference between the Old Testament, the Tanakh, and the Hebrew Bible?". Bible Odyssey. Hentet 20-07-2023
  2. ^ Martin, Samuel (1. august 2017): "How is the Hebrew Bible different from the Christian Old Testament?". Christian Today. Hentet 20-07-2023

Eksterne links[redigér | rediger kildetekst]

BibelSpire
Denne artikel om et emne fra Det Gamle Testamente eller Tanakh er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Religion