Skarresø (Jyderup)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Confusion colour.svg Ikke at forveksle med Skarresø.

Skarresø tidligere Skarrid Sø er en 194 ha stor sø beliggende vest for Jyderup i det nordvestlige Sjælland (tidligere Holbæk Amt, Skippinge Herred). Søen, der ligger ca. 19 moh. har mod syd afløb til Halleby Å, er omgivet af stærkt bakkede partier og næsten helt omkranset af store skove som Stokkebjerg-, Bjergsted-, Regstrup- og Astrup Skove. Søen hører hovedsagelig til Holmstrup- og Bjergsted Sogne, og kun med en mindre Del til Jyderup Sogn. Ved søens nordlige bred ligger det fredede voldsted Skarsholm (Skarridsholm); Borgen blev vistnok allerede nedlagt under Dronning Margrete 1. Ved vestsiden af søen ligger Astrup Gods.

Skarresø er habitatområde, og en del af Natura 2000-område nr. 156 Store Åmose, Skarre Sø og Bregninge Å [1]. Skarresø indgår i NOVANA-overvågningen med ekstensivt program. Den er fladvandet og er områdets største sø. Søen har basismålsætning. Den er betydeligt påvirket af næringsstoffer, hvilket præger dens submerse flora. Skarresø modtog tidligere spildevand fra Jyderup og var meget stærkt eutrofieret. Spildevandet blev afskåret i 1972, siden da er tilstanden kun i mindre grad forbedret, men dog i bedring med indvandring af rankegrøde de senere år. Der er i en treårig periode foretaget biomanipulation i form af udsætning af geddeyngel i søen. Skarresø vurderes at opfylde målsætningen med hensyn til næringssaltbelastning.[2]

I efteråret 2013 blev Skarresø del af Naturpark Åmosen.

Kilder[redigér | redigér wikikode]

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

Koordinater: 55°39′2.75″N 11°22′26.8″Ø / 55.6507639°N 11.374111°Ø / 55.6507639; 11.374111