Aborre

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Aborre
Perca fluviatilis.jpg
Videnskabelig klassifikation
Rige Animalia (Dyr)
Række Chordata (Chordater)
Klasse Actinopterygii (Strålefinnede fisk)
Orden Perciformes (Pigfinnefisk)
Familie Percidae (Aborrefamilien)
Slægt Perca
Art P. fluviatilis
Videnskabeligt artsnavn
Perca fluviatilis
Linnaeus 1758
Hjælp til læsning af taksobokse

Aborren (Perca fluviatilis) er en almindelig ferskvandsfisk i Danmark. Den findes i næsten alle søer og damme samt i mange vandløb. Langs Østersøens kyster og i mange fjorde går aborren ud i brakvand. Den findes i øvrigt over næsten hele Europa og det nordlige Asien.

Udseende[redigér | redigér wikikode]

En aborre bliver almindeligvis omkring 20-30 cm. Langs fiskens sider har den 5-7 striber. Aborren bliver sjældent over 50 cm og 2 kg. Den vokser meget langsomt, hvilket betyder at en aborre på 40 cm oftest er mere end 10 år gammel.

Gæller[redigér | redigér wikikode]

Ligesom andre fisk ånder aborren gennem gæller. De fire gæller bagest i munden er dækket af gællelåg. Gællebladene er fyldt med blodårer, og de ligger sådan, at de kan nå at optage ilten, der er i vandet. For at få frisk vand til gællerne sluger aborren hele tiden en mundfuld vand. Når den lukker munden, presses vandet bagud, så det kommer forbi gællerne og til sidst ud af gællelågene. Hvis den er et sted, hvor der ikke er planter, og vandet er stillestående, har den svært ved at få ilt.

Levevis[redigér | redigér wikikode]

Nogle aborrer holder sig på lavt vand, hvor der er mange planter, hvor den kan gemme sig og finde de småfisk og insekter, som den lever af. Andre aborrer strejfer ude over søens barbund, og i større søer som Furesøen kan den leve pelagisk.[1]

Om vinteren opholder aborren sig, hvor der er dybere, da vandet her ikke så let bundfryser. Omkring april/maj, når vandet er 7-8 grader, kommer den ind på lavt vand for at gyde. I mange søer foregår gydningen også på dybere vand. En lille hun gyder ca. 4.000 æg, mens en stor hun kan nå op på 300.000 æg. En gydende hun følges af en eller flere hanner, der befrugter æggene. De måler cirka 2 mm og afgives i et meterlangt og næsten 15 cm bredt sammenhængende bånd, der hænger som en guirlande over trærødder og andre fremspring langs bredden.[1]

Mange af æggene bliver ædt af søens andre dyr. Efter 2-3 uger klækkes ungerne og er da ca. 6 mm lange. Hvis ungerne lever i en sø, hvor der er føde nok, varer det 2-5 år, før de er kønsmodne. På det tidspunkt er aborren 15-20 cm lang. Men hvis de vokser op i en sø, hvor der kun er lidt føde, måske på grund af forurening, bliver aborren kønsmoden allerede ved 7-10 cm's længde, hvor alderen dog kan være 5-6 år. Disse aborrer kaldes for tusindbrødre.[1]

Blandt aborrens naturlige fjender er gedden og sandarten.

Sportsfisk[redigér | redigér wikikode]

Aborren er en yndet fisk for lystfiskere. De fleste lystfiskerfangede aborrer er 500 g eller derunder. En aborre på 500 g er en fin fangst. En aborre over 1000 g er en rigtig stor fisk, også kaldet en specimen-fisk. Aborrer over 2 kg er en uhyre sjælden fangst. Danmarksrekorden er i øjeblikket 2.785 gram.

I saltvand (brakvand) er mindstemålet 20 cm.[2]

Billeder[redigér | redigér wikikode]

Kilder og eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ a b c Bent J. Muus, Hans Hvass (red.),  (1978). Danmarks Dyreverden. Bind 4 (2. udgave udgave). Rosenkilde og Bagge. s. 186-189. ISBN 87-423-0076-2. .
  2. ^ www.fiskepleje.dk. Regler for fiskeri i ferskvand og saltvand. Hentet 7. okt. 2015.

Se også[redigér | redigér wikikode]