Spring til indhold

Skovspringklap

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Skov-Springklap)
Skovspringklap
Videnskabelig klassifikation
RigePlantae (Planter)
DivisionMagnoliophyta (Dækfrøede planter)
KlasseMagnoliopsida (Tokimbladede)
OrdenBrassicales (Korsblomst-ordenen)
FamilieBrassicaceae (Korsblomst-familien)
SlægtCardamine (Springklap)
ArtC. flexuosa
Videnskabeligt artsnavn
Cardamine flexuosa
With.
Hjælp til læsning af taksobokse

Skovspringklap (Cardamine flexuosa) eller skovkarse af korsblomst-familien er en 10-50 cm høj urt, der vokser i skove på vældpræget og næringsrig, fugtig bund.

Skovspringklap er en overvintrende enårig, vinterannuel, eller toårig, glat eller håret plante med en opret vækst. Stænglerne er kantede med et bugtet forløb, som hos nogle individer er opret, men hos andre er opstigende. Bladene danner først en fåtallig, grundstillet roset, men der sidder også blade op ad stænglen. Rosetbladene er små og visner tidligt, stængelbladene er derimod store og uligefinnede med 4-5 par fjerne, tungeformede småblade. Småbladene har bugtet, hel rand og blågrønne over- og undersider.

Blomstringen sker i maj-juli, hvor man ser de 4-tallige blomster sidde i en endestillet stand. Blomsterne er små og har circa tre millimeter lange hvide kronblade, dvs. ca. dobbelt så lange som bægerbladenes længde. Frugterne er linjeformede skulper.

Rodnettet er forholdsvist svagt udviklet og tilpasset et fugtigt voksested.

Højde x bredde og årlig tilvækst: 0,30 x 0,25 m (30 x 25 cm/år).

Planten findes i det meste af Centraleuropa, herunder også i Østjylland og på Sjælland. I resten af Danmark er den sjælden. Den ynder steder i skove med små kilder eller vandløb og langs fugtige skovveje.

I Dürschtal nær Köln findes den i væld og langs bækløb sammen med bl.a. akselblomstret star, alm. rapgræs, dunet steffensurt, lav ranunkel, lundfredløs, lysesiv, mannasødgræs og mosebunke.

Artnavnet flexuosa kommer af latin flexus (bøjning) og betyder 'med mange bugtninger', hvilket refererer til den ofte siksakbøjede stilk.


Wikimedia Commons har medier relateret til:


Eksterne henvisninger

[redigér | rediger kildetekst]
  • Signe Frederiksen et al., Dansk flora, 2. udgave, Gyldendal 2012. ISBN 8702112191.