Skovelefant

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg
  Skovelefant ?
Kranium m. stødtænder
Kranium m. stødtænder
Videnskabelig klassifikation
Domæne: Eukaryota
Rige: Animalia (Dyr)
Række: Chordata (Chordater)
Klasse: Mammalia (Pattedyr)
Orden: Proboscidea
(Snabeldyr)
Familie: Elephantidae
(Elefanter)
Slægt: Elephas
Denne artikel handler om en uddød elefant-art som kendes fra Danmark i Eem-mellemistiden, for den nulevende skovelefant se Afrikansk skovelefant
Tand fra skovelefant, fundet i Seest

Skovelefant eller Europæisk skovelefant (Elephas namadicus, E. antiquus) er en uddød art af elefant som var nært beslægtet med den nulevende asiatiske elefant (Elephas maximus). Den levede i Europa, Lilleasien og Mellemøsten i mellemste og sen pleistocæn. Der er ikke enighed om hvorvidt E. namadicus er et synonym for E. antiquus eller en selvstændig underart.

Den europæiske skovelefant hørte til i et varmere klima end vi har i Danmark i dag, sådan som man havde i Eem-mellemistiden og måske også nogen af de forgående mellemistider – i Danmark kendes fund dog kun fra Eem. De fleste fund i Europa er fra Eem og den forgående Holstein-mellemistid fra det nordøst-central europæiske lavland i Polen, Sachsen-Anhalt og Niedersachsen. Ved afslutningen af Eem var der kun en mindre bestand tilbage i sydeuropa som uddøde i starten af Weichsel-istiden.

Beskrivelse[redigér | redigér wikikode]

Skovelefanten var op til 4 m høj og havde lange, svagt opad-bøjede stødtænder og benene var lidt længere end hos nulevende elefanter. Den levede i lysåben løvskov eller skovsteppe i små grupper på 5-15 individer.

Dyr Stub
Denne artikel om dyr er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.