Skråplanet

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Broom icon.svgFormatering
Denne artikel bør formateres (med interne links, afsnitsinddeling o.l.) som det anbefales i Wikipedias stilmanual. Husk også at tilføje kilder!
Wikitext.svg

Skråplanet er et af verdens første boligområde der blev bygget som bofællesskab. Bebyggelsen er beliggende i Jonstrup, 6 km syd for Værløse.


Historien

Inspireret af kronikken: Børn skal have hundrede forældre skrevet af Bodil Graae i Politiken 1967. Her opfordrede hun mennesker der kunne være intresserede i at danne et boligkollektiv til at kontakte hende, hvilket mange gjorde.

Dette blev startskuddet til at arkitekt Jan Gudmand Høyer førte en gruppe interesserede sammen for at drøfte boligsituationen. De ville gerne udvikle et alternativ til parcelhusbyggeriet. Man skulle bo tættere sammen og også have adgang til fælles faciliteter som mødelokaler, legepladser og sportsanlæg. Gruppen fandt en samlet grund i Jonstrup – den som huser Skråplanet i dag. En del af gruppen faldt fra og dannede bofællesskabet Sættedammen i Hammersholt.

Skråplanet og Sættedammen blev i de første år bofællesskabspionerer og modtog mange grupper af interesserede studerende, forskere og turister fra hele verden.

Byggeri

Byggeriet Skråplanet er tegnet af arkitekt Jan Gudmand-Høyer, og består af 33 selvstændige ejerboliger, et stort fælleshus, svømmebassin, tennisbane samt fællesområder. Grundtanken var at byggeriet udvendigt skulle være enkelt, men indvendigt have gode rumlige kvaliteter og bedre lysindfald, samt skabe de gamle landsbyers familiære forhold beboerne imellem.

Miljø

Fælleshus og fælles faciliteter danner rammer for en lang række fælles aktiviteter. Den vigtigste af disse er sandsynligvis fællesspisningen, som beboerne kan deltage i 1-5 gange pr uge. Af andre aktiviteter kan nævnes Høstfest, Fastelavn, Spiseklubber i hjemmet, diverse fester og avisen Skråbladet, som er udkommet ugenligt siden Skråplanets opførelse.


kilder:

https://skraaplanet.com

https://www.vaerloesehistorie.dk/svend-erik-skovlund.html

http://www.arkark.dk/building.aspx?buildingid=4064

https://www.cohousing.org/sites/default/files/attachments/denmark_retrospective.pdf

https://newspitalfields.wordpress.com/2016/02/10/introduction-to-co-housing-in-denmark/

https://books.google.dk/books?id=KhANWc_EcZMC&pg=PA41&lpg=PA41&dq=cohousing+skråplanet&source=bl&ots=LDCNK_XFLj&sig=ACfU3U1XBEnGJ3G1Pu4hm7F-tlYgrPpPbQ&hl=da&sa=X&ved=2ahUKEwi5-Mq--L3gAhWrwsQBHXjwBcsQ6AEwCXoECAkQAQ#v=onepage&q=cohousing%20skråplanet&f=false

http://www.samenhuizen.net/cohousingdk/deel2/II21.htm