Skram (adelsslægter)

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
en halv sølv-enhjørning i blåt felt

Skram er navnet på to uddøde danske uradelsslægter.

Den ene slægt var en uradelig, uddød slægt, der stammede fra Sønderjylland, og som førte en halv sølv-enhjørning i blåt felt og på hjelmen tretten vekselvis blå og sølv-faner med guld-stænger. En Peder Skram nævnes 1315 blandt hertug Eriks forlovere ved forliget i Nyborg. Han var måske fader til Erik Skram, der gav gods til Løgumkloster for sit lejersted. Sidstnævntes sønnesøns søn, Christiern Skram til Urup, der gjorde sit testamente 1519, blev såret i låret i slaget ved Brænde Kirke og var lam resten af sin levetid. Han var fader til søhelten, hr. Peder Skram (ca. 1503-1581), blandt hvis 18 børn kun skal nævnes Niels Skram til Urup (1555-1601), der var indehaver af forskellige forleninger. Den nyere lidet fremtrædende slægt stammede fra nævnte Christiern Skrams broder, Ove Skram til Hammergård og Dejbjerglund. En af dennes efterkommere, Valdemar Skram til Sjelleskovgård og Todbøl (1617-1693), underskrev Suverænitetsakten 1661. Hans sønnesøn, kaptajn Valdemar Skram, der var død 1722, blev vistnok slægtens sidste mand.

En anden slægt, der efter sit våben af genealogerne kaldes stihage-Skram, og som utvivlsomt var en gren af slægten Fasti, føres tilbage til en Christiern Arnestsøn, som omtales i midten af det 14. århundrede. Den tog navn efter mødrene frænder af foranstående slægt. Landsdommer i Nørrejylland Erik Skram til Hastrup (død 1568) var fader til rigsråden Jørgen Skram til Tjele (1534-1592). Slægten uddøde med Peder Skram til Voldbjerg, der nævnes i begyndelsen af det 17. århundrede.

Væsentlige medlemmer af slægterne[redigér | redigér wikikode]

Kilder[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.