Skravering

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning

Skravering (af ital. sgraffiare: kradse, ridse) er skyggegivning frembragt ved linjer således som det sker i tegning og kobberstik.

I den simpleste form går linjerne parallelt, og den svagere eller stærkere grad af skygge opnås ved henholdsvis vid eller tæt linjeføring ("stregelag").

Krydsskraveringen, hvor linjerne skærer hinanden under stumpere eller spidsere vinkler, kan betegnes som et mere udviklet standpunkt, hvor skyggen opnås ved en gradvis svulmen af linjen, som - sværest i den dybeste skygge - ind mod lyset går over i en ganske fin og let punktering. Der er ved denne definition tænkt på skravering i kobberstikket, hvor den har nået sin mest fuldkomne udvikling, rendyrket i sin strengt regelbundne kunstfærdighed.

I tegningen og raderingen, hvor stregen føres friskere og vilkårligere, kan kun uegentlig tales om skravering.

Heraldik[redigér | redigér wikikode]

Man har udviklet en særlig konvention for skravering til heraldik.[1]

Se også[redigér | redigér wikikode]

Kilde[redigér | redigér wikikode]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Salmonsen bind 11, side 291.

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


Denne artikel stammer hovedsagelig fra Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930).
Du kan hjælpe Wikipedia ved at ajourføre sproget og indholdet af denne artikel.
Hvis den oprindelige kildetekst er blevet erstattet af anden tekst – eller redigeret således at den er på nutidssprog og tillige wikificeret – fjern da venligst skabelonen og erstat den med et
dybt link til Salmonsens Konversationsleksikon 2. udgave (1915–1930) som kilde, og indsæt [[Kategori:Salmonsens]] i stedet for Salmonsens-skabelonen.