Slagtekyllinger

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Slagtekyllinger
Slagtekyllingeproduktion i Florida.

Slagtekyllinger eller broilers er kyllinger, der fremavles til kødproduktion.[1] Begrebet broilers er engelsk og er afledt fra «to broil», at stege.

De fleste racer, der bruges til slagtekyllingeproduktion, er hybrider, som er baseret på nogle specielt udviklede hønseracer, der krydses. Ved at benytte hybrider i slagtekyllingeproduktion opnås forbedrede produktionsresultater. Blandt de hønseracer, der benyttes til krydsavl af slagtekyllinger, er Ross 308, Isa og Redbro.

Kraftfoderet kyllingerne får, gør at de kan nå en vægt på ca. 2 kg i løbet af bare 8 uger. I løbet af 1950’erne satsede fødevareindustrien stærkt på at få fremavlet gode kyllinger, og egenskaber hvor hurtig vækst blev prioriteret, samt kraftig muskelmasse og kød af god kvalitet.

Udtrykket broiler[redigér | rediger kildetekst]

Udtrykket broiler var mere udbredt i 1970- og 1980-tallet som betegnelse for en stor grillet kylling som dagligvarebutikkerne solgte. Fra 1990-tallet blev udtrykket sjældnere i daglig tale, og dagligvarebutikkerne betegner stadig oftere 'broileren' som 'grillet kylling'. Begrebet «politisk broiler» bliver af og til benyttet nedsættende om en politiker med ringe eller ingen erfaring fra arbejdslivet.

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Kruchten, Tom (27. november 2002). "U.S Broiler Industry Structure" (PDF). National Agricultural Statistics Service (NASS), Agricultural Statistics Board, U.S. Department of Agriculture. Hentet 23. juni 2012.

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]