Krydsning

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

En krydsning eller hybrid er en blanding af to arter.

Normalt definerer man arter sådan, at de ikke kan få unger/frø sammen. Men der kan være tilfælde, hvor arter, som er nært beslægtede, trods alt kan få sterile unger.

Det er almindeligt kendt, at muldyret er en steril krydsning imellem hest og æsel. Det kan dog helt undtagelsesvis ske, at et muldyr får et føl, men føllet vil så altid blive enten en hest eller et æsel.

Også hos planter er krydsninger helt eller delvis sterile, men der kan godt findes undtagelser, hvor frugtbarheden er helt normal. Det skyldes enten, at arterne er noget menneskene har opfundet, eller at mange planter kun kan mødes med hjælp fra mennesker. Et eksempel på sådan et møde har man i den meget ofte sete krydsning mellem arterne Sitka-Gran (Picea sitchensis) og Søjle-Gran (Picea omorika).

Hos plantearter kan man nogle steder finde glidende overgange, naturhybrider, imellem to arter. Da planter ikke kan flytte sig så nemt som dyr, og naturhybriden ikke kan klare sig de steder, hvor forældrearterne lever, kan man have to selvstændige arter med en naturhybrid.

Billeder[redigér | redigér wikikode]

Hybrider[redigér | redigér wikikode]

Eksempler på nogle krydsninger og deres navne:

Hun Han Resultat
Hest Æsel muldyr
Æsel Hest mulæsel
Æsel Zebra Zedonk / Zonkey
Hest Zebra Zebroid / Zorse
Løve Leopard Leopon
Leopard Løve Liard / Lipard
Puma Leopard Pumapard
Leopard Tiger Tigard
Løve Jaguar Jaglion
Løve Tiger Tigon
Tiger Løve Liger
Jaguar Tiger Tiguar


Se også[redigér | redigér wikikode]