Socialfobi

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Gå til: navigation, søg

Socialfobi eller socialangst er angsten for at være i selskab med andre personer. Det anslås, at mellem 5 % og 7 % af befolkningen lider af denne fobi[1].

Angsten opleves som et psykisk og fysisk ubehag, der opstår i forbindelse med, eller adskillige dage op til, en given social begivenhed; herunder præsentationer på arbejdspladsen, indkøb i supermarkedet, fællesspisning, stævnemøder, jobsamtaler osv. I disse situationer vil angsten typisk manifestere sig fysisk enten i form af kvalme, rødmen, svimmelhed, mundtørhed, stammen m.m. Personen vil i forbindelse med kvalme opleve en stærkt forstærket angst for at kaste op og dermed gøre sig til grin overfor omgivelserne. Deciderede panikanfald kan også opstå. I den forbindelse kan man ens kropssprog udsende en række signaler, der indikerer, at man ikke er glad for situationen, hvilket kan pådrage yderligere opmærksomhed, der så blot vil forstærke angsten.

På længere sigt vil socialfobikeren udvikle undgåelsesadfærd, en adfærd hvor personen på forhånd undgår, eller direkte udebliver, fra angstfremkaldende situationer. Dette kan på sigt føre til social isolation samt et karrierevalg, der tilgodeser angsten og ikke personens interesser og evner.

Depression kan også opstå i forbindelse med socialangst, fordi personen mister kontrol over sit liv samt isolerer sig. Alkohol ses også brugt i selvmedicineringsøjemed.

Typisk starter fobien sin udvikling i teenageårene og kan i sine værste former være direkte hæmmende for at få en uddannelse eller et job.

Kilder[redigér | redigér wikikode]


Psykiatri Stub
Denne artikel om psykiatri er kun påbegyndt. Hvis du ved mere om emnet, kan du hjælpe Wikipedia ved at udvide den.