Soligalitj

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Soligalitj
russisk: Солигалич
tr. Soligalitj
Soligalitjs byvåben

Udsigt over Soligalitj
Overblik
Land Rusland Rusland
Føderalt distrikt Centrale
Oblast Kostroma
Rajon Soligalitjskij
Grundlagt 1335
Bystatus: 1778
Postnr. 157170 Rediger på Wikidata
Telefonkode 49436 Rediger på Wikidata
Demografi
Indbyggere 5.912 (2021) Rediger på Wikidata
 - Areal 8,00 km²
 - Befolkningstæthed 739 pr. km²
Andet
Højde m.o.h. 130 m Rediger på Wikidata
Oversigtskort
Kostroma oblasts beliggenhed i Rusland
Kostroma oblasts beliggenhed i Rusland
Soligalitj ligger i Kostroma oblast
Soligalitj
Soligalitj

Soligalitsj (russisk: Солига́лич, tr. Soligalitsj) er en by i Kostroma oblast i Rusland. Byen ligger på højre bred af floden Kostroma, omkring 170 km nordøst for Kostroma.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Byen opstod som et center for saltudvinding, som forsynede Rusland og store dele af Skandinavien med salt. Saltværkene blev første gang nævnt i Ivan Kalitas testamente som Sol-Galitskaja (russisk: Соль-Галицкая, dansk: ~ Galitsj Salt).

I slutningen af 1300-tallet var saltværkene i familien Dmitrij Sjemjakas eje, og sikrede ham indtægter til at kunne føre en langvarig krig om kontrollen med Moskva. I 1450 blev både Galitsj og Soligalitsj erobret af storfyrste Vasilij II af Moskva. På 1500-tallet blev saltværkene udnyttet af klosteret Troitse-Sergijeva og fem andre klostre. Bosætningen blev gentagende gange plyndret af Kazantatarer og udmurtere.

I 1609 blev Soligalitsj sæde for en vojvod. Byen blev igen plyndret af en af de polske hære som strerjfede rundt i Rusland under Ruslands urolige tider. I 1649 blev træbyen ødelagt av brand. Mot slutningen af 1600-tallet blev flere kirker genopbygget i sten, og de står den dag i dag.

I 1708 blev Soligalitsj en del af Arkhangelsk guvernement. Halvfjerds år senere blev det separate Kostroma guvernement oprettet, med Soligalitsj som et af ujezd-centrene.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]