Soligalitj

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Soligalitj
russisk: Солигалич
tr. Soligalitj
Våbenskjold
Soligalich COA (Kostroma Governorate) (1779).png
Heating houses with Russian ovens in Soligalich city.JPG
Udsigt over Soligalitj
Overblik
Land Rusland Rusland
Føderalt distrikt Centrale
Oblast Kostroma
Rajon Soligalitjskij
Grundlagt 1335
Bystatus: 1778
Postnr. 157.170
Demografi
Soligalitj by Fald 6.012[1] (2015)
Andet
Tidszone UTC +3
Højde m.o.h. 130 m
Hjemmeside www.gradkostroma.ru
Oversigtskort

Soligalitsj (russisk: Солига́лич, tr. Soligalitsj) er en by i Kostroma oblast i Rusland. Byen ligger på højre bred af floden Kostroma, omkring 170 km nordøst for Kostroma.

Historie[redigér | rediger kildetekst]

Byen opstod som et center for saltudvinding, som forsynede Rusland og store dele af Skandinavien med salt. Saltværkene blev første gang nævnt i Ivan Kalitas testamente som Sol-Galitskaja (russisk: Соль-Галицкая, dansk: ~ Galitsj Salt).

I slutningen af 1300-tallet var saltværkene i familien Dmitrij Sjemjakas eje, og sikrede ham indtægter til at kunne føre en langvarig krig om kontrollen med Moskva. I 1450 blev både Galitsj og Soligalitsj erobret af storfyrste Vasilij II af Moskva. På 1500-tallet blev saltværkene udnyttet af klosteret Troitse-Sergijeva og fem andre klostre. Bosætningen blev gentagende gange plyndret af Kazantatarer og udmurtere.

I 1609 blev Soligalitsj sæde for en vojvod. Byen blev igen plyndret af en af de polske hære som strerjfede rundt i Rusland under Ruslands urolige tider. I 1649 blev træbyen ødelagt av brand. Mot slutningen af 1600-tallet blev flere kirker genopbygget i sten, og de står den dag i dag.

I 1708 blev Soligalitsj en del af Arkhangelsk guvernement. Halvfjerds år senere blev det separate Kostroma guvernement oprettet, med Soligalitsj som et af ujezd-centrene.

Noter[redigér | rediger kildetekst]

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]