Songun

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi

Sŏn'gun, som oftest stavet Songun, er et politisk doktrin eller teori fra Nordkorea, der kort går ud på hæren er det øverste statsorgan.

Hele samfundsstrukturen i Nordkorea er bygget på teorien om et koreansk begreb, som betyder «militæret først». Teorien blev lanceret af Kim Jong-il i 1994, lige efter Kim Il-sungs død.

Songun står for at hæren altid er det øverste og mest magtfulde organ i staten, over regeringen. Det betyder i praksis at hæren har førsteprioritet på statsbudgettet og landets øvrige ressourcer. Det forklarer også hvorfor folkerepublikkens de facto leder ikke er præsidenten eller premierministeren, men i stedet Kim Jong-un, der er Formand for Militærkommissionen – den mest magtfulde position en nulevende kan have i Nordkorea. Det skyldes at den ultimativt højeste magtposition i landet stadig tilhører den afdøde Kim Il-Sung, som de jure er "Præsident til evig tid".

Se også[redigér | rediger kildetekst]

NordkoreaSpire
Denne artikel relateret til Nordkorea er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.
Artikelstump