Shahidka

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
(Omdirigeret fra Sorte enker)

Shahidka (Russisk afledt af hunkøn for det arabiske shahid), martyr, eller "Sorte enker" er en betegnelse for tjetjenske kvindelige selvmordsterrorister bl.a. i terrorangrebet mod et teater i Moskva i oktober 2002 og terrormassakren på en skole i Beslan i september 2004. Sjamil Basajev omtalte selv sine shahidka som en del af hans enhed af selvmordsbombere som han kaldte for Riyadus Salihiin.

Udtrykket "Sorte enker" stammer fra, at mange af kvinderne er enker efter mænd dræbt under krigen i Tjetjenien og associationer til edderkoppen den sorte enke. I 2003 brugte den russiske journalist Julia Jusik udtrykket "Allahs hustruer" ("Невесты Аллаха"), for første gang om tjetjenske kvinder rekrutteret af Basajev og hans mænd. Udtrykket blev brugt igen i forbindelse med terrorangrebet i Beslan og som titel på et russisk NTV program kaldet "Hemmeligstemplet" (Совершенно секретно).

Baggrund[redigér | rediger kildetekst]

Shahidka er fortrinsvis piger i alderen 15-19 år. Ifølge Julia Jusik bliver mange af pigerne solgt af deres forældre som shahidkas, mens andre er kidnappet eller snydt. Andre kommer fra islamitiske wahabitiske familier, som presser pigerne til at blive selvmordsterrorister. Kun en af ti piger ønsker selv at dø og vælger at blive shahidka ud fra egen overbevisning eller et ønske om hævn. Mange af pigerne er bearbejdet til selvmord ved narkotika og voldtægt. Adskillige af dem var gravide ved selvmordsangrebene. Pigerne får ingen våbentræning i forberedelse til angrebet. Mange bestemmer ikke engang selv hvornår de skal springe i luften, men sprænges ved fjernbetjening[1][2][3].

Kendte shahidkaer[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

  1. ^ Julia Jusik: The brides Allahs. Suicide assassin inside from Chechnya
  2. ^ Sie explodierten per Fernzündung (tysk)
  3. ^ Allahs sorte enker Arkiveret 9. oktober 2007 hos Wayback Machine (norsk)
  4. ^ Bodyguards save Kadyrov in latest attack Arkiveret 14. september 2004 hos Wayback Machine, Gazeta.ru, 15. maj 2003 (engelsk)

Litteratur[redigér | rediger kildetekst]

  • Juzik, Julia, "Невесты Аллаха. Лица и судьбы всех женщин-шахидок, взорвавшихся в России" (Allahs hustruer). 2003, Ультра Культура, ISBN 5-98042-034-7 (russisk)
(tysk) Zur Hochzeit mit Allah (uddrag, tysk oversættelse)

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]