Terrorangrebet i Beslan

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Terrorangrebet i Beslan
Fotokollage af ofrene for angrebet på skolen
Tid og sted
Sted Beslan i Nordossetien i Rusland
Koordinater 43°11′03″N 44°32′27″Ø / 43.18417°N 44.54091°Ø / 43.18417; 44.54091Koordinater: 43°11′03″N 44°32′27″Ø / 43.18417°N 44.54091°Ø / 43.18417; 44.54091
Dato 1. september 2004
Start ~9:30c
Slut 3. september 2004 ~17:00
Tidszone UTC+3
Overblik
Mål Skole nummer et (SNE)
Angrebstype Gidseltagning
Døde 344+
Sårede 700+
Terrorister Sjamil Basajevs Riyadus Salihiin gruppe
Motiv Nationalisme og Islamisme
Information med symbolet Billede af blyant hentes fra Wikidata. Kildehenvisninger foreligger sammesteds.
Den russiske republik Nordossetien

Terrorangrebet i Beslan forløb fra den 1. september til 3. september 2004, hvor en gruppe separatister og fundamentalistisk islamiske[1] terrorister angreb en skole og tog mere end 1200 skolebørn og voksne som gidsler i Beslan - en lille by i den russiske republik Nordossetien i det nordlige Kaukasus. På gidseldramaets tredje dag udbrød der kampe mellem terroristerne og russiske og ossetiske sikkerhedsstyrker, der efter flere timers intens kamp fik nedkæmpet angriberne. 334 civile blev dræbt[2], inklusive 186 børn,[3] og hundredvis andre blev såret. Terroristlederen Sjamil Basajev erklærede sig senere som bagmand for angrebet og lovede flere angreb i fremtiden.[4]

Tidsforløb[redigér | rediger kildetekst]

Dag 1[redigér | rediger kildetekst]

Baggrund[redigér | rediger kildetekst]

Angrebet på skolen startede den 1. september 2004 - en dag der traditionelt set er første skoledag i Rusland og refereret til som "Vidensdag" eller "Første september".[5] På denne dag ledsages skolebørnene i skole af deres forældre og andre familiemedlemmer for at deltage i festligheder i dagens anledning. Det er en tradition, at de nye skolebørn giver blomsterbuketter til de skoleelever, der starter på deres sidste år og følges op i deres klasse af ældre elever.[6]

Skolen hed "Skole nummer 1" (SNE) og var en ud af syv skoler i Beslan. Der var på en normal dag omkring 900 skoleelever i alderen 6 til 18 foruden 59 lærere og en del andet administrativt personale. På grund af festlighederne omkring den første skoledag var der på denne dag ekstra mange mennesker i skolen. Gymnastiksalen, hvor størstedelen af de omkring 1200 gidsler skulle tilbringe de næste 56 timer, var en ny bygning. Den var 10 meter bred og 25 meter lang.

Gidseltagningen[redigér | rediger kildetekst]

Klokken 9:30 lokal tid, blev skolen stormet af en gruppe på ca. 32 sværtbevæbnede terrorister iført militærcamouflagetøj og skimasker – og i nogle tilfælde bombebælter. Angriberne ankom i en stjålen politi GAZ varevogn og en GAZ-66 militærlastbil. Først troede flere af eleverne, at det var en russisk militærøvelse[7]. Terroristerne fik dem dog hurtigt på andre tanker med trusler og skud, og gennede dem sammen i gymnastiksalen. Under de kaotiske omstændigheder lykkedes det omkring 50 elever at flygte og alarmere myndighederne i den nærliggende politistation[8].

Efter en skudveksling med det lokale politi og en bevæbnet civil ("Ruslan Gapojev" – som blev dræbt i skyderierne), i hvilke en af angriberne blev skudt[9] indtog angriberne skolebygningerne og tog mellem 1.200 og 1.300 gidsler. Gidslerne blev gennet sammen i gymnastiksalen og frataget fotografiapparater, videokameraer og mobiltelefoner; en af de kvindelige terrorister (shahidka) truede gidslerne med at hvis hun fandt et gidsel med en telefon ville hun skyde ham og tre andre gidsler ved siden af[10]. De beordrede alle at knæle på gulvet, kun at tale på russisk (og ikke det lokale, ossetisk – så gidseltagerne kunne forstå det) og kun sige noget hvis tiltalt[11]. Da en far ved navn "Ruslan Betrozov" stillede sig op for at berolige gidslerne og gentog instrukserne på ossetisk, gik en af terroristerne hen til ham og dræbte ham med et enkelt skud i hovedet. En anden far, "Vadim Bollojev", som nægtede at knæle, blev også skudt og blødte til døde. Gidseltagerne informerede gidslerne om, at ethvert forsøg på modstand ville blive mødt med massehenrettelser, inklusive kvinder og børn. En af terroristerne havde advaret om, at enhver der prøvede at gøre modstand ville blive efterladt i live, mens hans eller hendes børn ville blive skudt[11].

Efter at have samlet alle gidslerne i gymnastiksalen, udvalgte terroristerne omkring 15-22 af de tilsyneladende stærkeste mandlige gidsler, og beordrede dem ind i et andet rum (kaldet "henrettelsesrummet"). Her blev de stillet op langs væggen og skudt med automatrifler[12][13] under skrig med "Allah Akbah!" ("Gud er stor!"). Det lykkedes to af gidslerne at snyde terroristerne ved at lade som om de var døde, resten døde. Andre af gidslerne blev beordret til at vaske blodet af gulvet og smide ligene ud af vinduet. Under dette undslap en af de to, Aslan Kudzayev, ved at springe ud af vinduet (et fald på seks meter). Myndighederne tilbageholdt ham kortvarigt under mistanke for at være en af terroristerne.

Belejringen[redigér | rediger kildetekst]

Skitse af skolen, med de russiske positioner rundt om

Udenfor skolen blev en uorganiseret sikkerhedslinje oprettet rundt om skolen, bestående af det lokale militsija (politi) og russiske hærenheder; OSNAZ specialenheder, inklusive FSBs eliteenheder Alfa og Vympel, og styrker fra MVDs specialenheder under OMON. Den russiske regering havde i starten fået en forkert opfattelse af omfanget af gidseltagningen, og fejlrapporterede antallet af gidsler til kun at være 354; dette provokerede gidseltagerne til yderligere mishandling af gidslerne[14][15].

Terroristerne minerede gymnastiksalen og de andre skolebygninger med bomber, mest iøjnefaldende var de bomber der blev hængt op over gidslerne samlet i gymnastiksalen. De truede med at sprænge skolen i luften med alle gidslerne, såfremt politiet prøvede at befri gidslerne. Desuden truede terroristerne med at dræbe 50 gidsler for hver af dem, som blev dræbt af politiet samt at dræbe 20 gidsler for hver af dem, som blev såret.

De kvindelige terrorister, kaldet shahidka, bar alle bombebælter. Adskillige gidsler blev dræbt og andre hårdt såret[16] da et af de kvindelige terrorister pludselig sprængte i luften; enten ved et uheld – eller efter at have været sprunget i luften ved fjernkontrol af en anden af gidselstagerne (lederen, kaldet Polkovnik – russisk for oberst). Meningen skulle være at dræbe dem, som viste åben uenighed med børnegidslerne[17]. Ingen af de kvindelige shahidka-terrorister styrede selv, hvornår deres bombebælter skulle sprænges i luften, og de havde tilsyneladende før angrebet på skolen fået oplyst, at målet var russiske militærenheder.[kilde mangler] Ydermere mente de kvindelige terrorister, at de var blevet snydt, da de opdagede, at målet var børn.[kilde mangler]

Den russiske regering proklamerede indledningsvis, at den ikke ville bruge magt til at frigive gidslerne, og på gidseltagningens første og anden dag blev der ført forhandlinger med gidseltagerne for at få gidslerne frigivet. Terroristerne havde krævet at forhandle gennem Leonid Roshal, en børnelæge som også havde deltaget i forhandlingerne ved den tidligere gidselaktion i terrorangrebet mod et teater i Moskva i 2002. Imidlertid var terroristernes krav kun blevet formidlet gennem nogle krøllede håndskrevne noter, og de russiske forhandlere havde forvekslet Leonid Roshal med Vladimir Rushailo – en russisk sikkerhedsofficer[18].

Efter russisk ønske blev der indkaldt et ekstraordinært møde i FNs sikkerhedsråd aftenen på den 1. september – angrebets første dag. Sikkerhedsrådet krævede "en umiddelbar og betingelsesløs frigivelse af alle gidsler taget under terrorangrebet" [19] og den amerikanske præsident George W. Bush lovede "enhver form for støtte" til Rusland[20]. Om aftenen begyndte gidseltagerne at udforske området omkring skolen, i forberedelse på en exitstrategi ifald de fik deres krav opfyldt[21].

Dag 2[redigér | rediger kildetekst]

På andendagen brød forhandlingerne mellem Roshal og terroristerne sammen, og terroristerne nægtede at lade russerne levere mad, vand og medicin til gidslerne eller at fjerne de dræbte gidsler, som var blevet smidt ud af vinduet fra henrettelsesrummet.[11] Terroristerne havde den første dag og nat kun ladet gidslerne få sparsom adgang til vand men ingen mad, - nu blev gidslerne fuldkommen nægtet vand. Afsavnet var specielt hårdt for de små børn, hvoraf mange havde været tvunget til at stå oprejst længe i den varme, tætpakkede gymnastiksal. I løbet af dagen og natten blev mange så medtagede og desperate, at de begyndte at spise blomster og drikke deres egen sved og urin[22][23]. Børnene begyndte at besvime af tørst og udmattelse, og forældrene frygtede, at de skulle dø. Fra tid til anden ville gidselstagerne fjerne nogle af de besvimede børn og kaste noget vand i hovedet på dem før de blev smidt tilbage i salen. Senere på dagen begyndte flere af de voksne også at besvime. Da eksplosionerne og kampene begyndte på tredjedagen var mange af børnene så medtagede, at de ikke formåede at flygte fra ødelæggelserne[10][24].

I løbet af eftermiddagen tillod gidseltagerne alligevel den tidligere ingushetiske præsident Ruslan Aushev at komme ind i skolen og tage 26 gidsler – 11 ammende mødre og 15 børn – med ud.[25][26][13] Dette medførte dog i sig selv en række fortvivlede valg, når der skulle udvælges, hvem der fik lov at gå. En ulykkelig mor, som havde to børn blandt gidslerne i salen, blev af terroristerne beordret til at vælge mellem sine børn, ét barn skulle med ud – det barn hun efterlod blev senere dræbt.[27] En anden mor kunne ikke bære at efterlade sit ældre barn alene tilbage i salen og gav i sidste øjeblik sin baby til Aushev, så han kunne bære det ud, mens hun selv blev tilbage.[28][29] Terroristerne gav Ruslan Aushev et håndskrevet papir med krav fra deres leder Sjamil Basajev, som ikke selv var tilstede i Beslan. Men tilsyneladende nåede dette papir aldrig de russiske myndigheder, eller det blev holdt hemmeligt af dem, for senere blev det fra officiel side oplyst, at gidseltagerne ikke havde fremsat nogen krav.[30].

Omkring klokken 15:30 affyrede terroristerne to raketter med ca. 10 minutters mellemrum mod sikkerhedsstyrkerne udenfor skolen,[31] hvilke ødelagde en politibil, men sikkerhedsstyrkerne besvarede ikke skuddene. Som dagen og natten skred frem gjorde kombinationen af stress, søvnmangel og sandsynligvis også narkotikaabstinenser,[32] terroristerne stadig mere hysteriske og uberegnelige. De grædende børn irriterede terroristerne og flere gange truede de med at skyde grædende børn og deres mødre, hvis de ikke stoppede med at græde.[7]. Gidseltagerne lyttede til det tyske hård-rock band Rammstein for at holde sig selv "på kanten"[33]

Dag 3[redigér | rediger kildetekst]

Kort efter kl. 13:00 på tredjedagen eksploderede situationen bogstaveligt talt, da nogle af de opsatte bomber detonerede inde i gymnastiksalen. Dette medførte ultimativt, at skolen blev stormet af russiske sikkerhedsstyrker. Hvad der helt specifikt skete, hvornår og i hvilken rækkefølge, er stadig et uafklaret og stærkt kontroversielt spørgsmål. Specielt spørgsmålet om, hvilken side der initierede de endelige angreb og typen og graden af ødelæggelse effektiviseret af de russiske våben, har været omstridt. Her følger de mest udbredte teorier om forløbet, der ledte op til stormen på skolen:

 • Omkring 13:04 gik gidselstagerne med til, at redningspersonale fjernede ligene foran skolen. Men da de nærmede sig ligene, hørtes der pludselig eksplosioner inde fra gymnastiksalen, og gidselstagerne åbnede ild mod dem. To af redningsmændene blev dræbt, mens resten fandt dækning. Eksplosionerne nedrev en del af gymnastiksalens mur, hvorigennem omkring 30 gidsler kunne undslippe – om end en del blev skudt under flugten fra terroristerne og som følge af krydsild mellem russiske styrker og terroristerne.[kilde mangler]
 • Præsidentens rådgiver, Aslambek Aslakhanov, meddelte, at årsagen til skyderierne og den efterfølgende storm på skolen var, at nogle af terroristernes bomber var eksploderet ved et uheld.[34] Ifølge en teori havde en af bomberne været løst opsat med tape og faldt til gulvet og eksploderede.[35]
 • Ruslan Aushev fortalte avisen Novaya Gazeta, at den første eksplosion blev udløst, da en af terroristerne ved et uheld snublede over udløseren, hvilket medførte, at bevæbnede civile uden for skolen – nogle af dem tilsyneladende fædre til gidsler – åbnede ild mod skolen. Ingen af de autoriserede sikkerhedsstyrker deltog i skyderierne på dette tidspunkt, men Aushev mente, at skyderierne ledte til, at terroristerne troede, at skolen blev stormet.[36]
 • En tredje udlægning gik på, at en snigskytte skød en af terroristerne, hvis fod stod oven på en detonator, der derefter blev udløst.[37]
 • Juri Saveljev fra den Russiske Statsduma mente, at skyderierne begyndte efter, at skolen var blevet ramt af granater affyret af russiske styrker uden for skolen, og at terroristernes egne bomber ikke eksploderede.[38]
 • Alexander Torshin hovedansvarlig for en dybdegående undersøgelse af hændelsesforløbet, kom frem til, at terroristerne bevidst havde detoneret bomber blandt gidslerne for at overraske og presse de russiske forhandlere.[39]

Angrebet på skolen[redigér | rediger kildetekst]

Efter eksplosionerne og skyderierne mellem terroristerne og de russiske styrker var begyndt, eskalerede situationen hurtigt til en fuld storm på skolen. En gruppe gidsler som var kommet sig over eksplosionerne, begyndte at flygte ud af de sprængte vinduer og de åbninger i muren, som eksplosionerne havde efterladt, men mange af dem blev skudt ned, dels som følge af, at terroristerne bevidst skød efter dem og fordi de blev fanget i krydsilden mellem dem og russiske styrker, som skød tilbage mod terroristerne. En kaotisk ildkamp brød ud, mens russiske styrker og bevæbnede civile prøvede at redde de flygtende gidsler i sikkerhed, mens andre elitestyrker stormede skolen, alt imens terroristerne først prøvede et modangreb og senere trak sig tilbage mod cafeteriet med en gruppe af gidslerne, som de brugte som menneskeskjolde.[kilde mangler]

Omkring kl. 15:00, efter to timers kamp, erklærede russiske styrker, at de havde kontrol over det meste af skolen. Imidlertid var der stadig spredte skyderier til hen på aftenen, inklusive et maskingevær på skolens tag og en eller flere terrorister, som havde forskanset sig i kælderen med en gruppe gidsler, som de brugte som menneskeskjolde,[40] – ingen af disse gidsler overlevede. Under kampene var en gruppe på 13 terrorister sluppet igennem nettet af russiske styrker og havde taget ophold i en nærliggende toetagers bygning. De blev senere omkring kl. 21:00 dræbt af russiske styrker, som anvendte flammekastere og kampvogne. En af terroristerne prøvede at undslippe, forklædt som russisk ambulancefører, men blev opdaget og lynchet af den ophidsede folkemængde, hvilket blev filmet af et kamerahold fra det engelske Sky News,[41] mens en anden terrorist, der prøvede at gemme sig under en lastbil, blev taget til fange af OMON-tropper. Han blev senere identificeret som Nur-Pashi Kulayev – den eneste overlevende terrorist, nu idømt livsvarigt fængsel.[42]

Efterspil[redigér | rediger kildetekst]

Den russiske chefanklager Alexander Fridinsky udtalte, at 31 af de 32 gidseltagere var blevet dræbt og en var blevet taget i live. Mindst 11 OSNAZ specialstyrker fra eliteenhederne Alfa og Vympel var blevet dræbt i kamp, inklusive lederen af Alfa-enheden, mens mere end 30 var blevet såret. Dette er det største tab i et enkelt slag i enhedernes historie.[kilde mangler]

Mange af de overlevende gidsler var blevet hårdt såret, og en del døde på hospitaler i de efterfølgende døgn. Mange de øvrige gidsler var hårdt psykisk medtaget, hvoraf mindst et gidsel gjorde selvmord efter at være kommet hjem.[43] Præsident Vladimir Putin beordrede to dages nationale sørgedage; den 6. og 7. september.[44] På andendagen deltog 135.000 personer i en protestdemonstration mod terrorisme på den Røde Plads i Moskva, som Putin også deltog i efter at have aflyst et møde med den tyske kansler Gerhard Schröder i Hamburg.[kilde mangler]

Døde og tilskadekomne[redigér | rediger kildetekst]

Officielle tal
Gidsler 334
Politi og civile 8
Nødhjælpsarbejdere 2
Specialstyrker 11+
Terrorister 31cc
I alt 386+
-
Anslået sårede
Specialstyrker 30+
Andre 700
I alt 730+

Mindst 396 personer, hovedsageligt gidsler, blev dræbt under gidseltagningen. De første af mange begravelser fandt sted dagen efter massakren; lørdag den 4. september, flere fulgte søndag den 5. september og en massebegravelse af 120 dræbte fulgte mandag den 6. september[45]. Den lokale kirkegård var for lille til at kunne klare den store mængde pludselige døde, og måtte udvides med et stort stykke land.[46]

Det præcise antal personer som modtog behandling for skader pådraget under gidseltagningen kendes ikke med sikkerhed, men anslås til at være omkring 700. Den Moskva-baserede militæranalytiker Pavel Felgenhauer anslog, at 90% af gidslerne havde pådraget sig skader i mere eller mindre invaliderende grad. 437 gidsler, inklusive 221 børn, havde skader der krævede hospitalsindlæggelse. 197 børn blev flyttet til børnehospitalet i den Nordossetiske hovedstad Vladikavkaz, 30 af dem i kritisk tilstand overført til intensivafdeling. 62 personer, inklusive 12 børn, blev behandlet på lokale hospitaler i Beslan. 6 svært skadede børn blev fløjet til Moskva for specialbehandling. Størstedelen af børnene blev behandlet for brandsår, skudsår og sår fra granatsplinter, såvel som sår pådraget af miner og bomber.[47][48] Nogle måtte have amputeret lemmer eller opereret øjne væk og mange af børnene er i dag permanent handicappede af skader, pådraget under gidseltagningen. Den pludselige flodbølge af sårede personer overvældede det lokale hospitalsvæsen, som i lang tid måtte lide under et utilstrækkeligt antal sygesenge såvel som mangel på medicin og operationsudstyr[49]. En måned efter angrebet på skolen var 240 personer – heraf 160 børn – stadig indlagt på hospitaler i Vladikavkaz og Beslan[47][50].

Ifølge flere overlevende gidsler blev flere af de unge børn og teenagepiger voldtaget, og deres skrig kunne høres runge gennem skolens korridorer. Det overlevende gidsel Kazbek Dzarasov har udtalt, at terroristerne ville udvælge nogle af de smukkeste teenagepiger, tage dem til et andet rum under påskud om, at de skulle hente vand, voldtage dem for at smide dem tilbage i gymnastiksalen et par timer senere.[51]

Mange af de overlevende børn og forældre lider med svære psykologiske eftervirkninger, og har modtaget psykologisk behandling på et nyopført rehabilitetscenter i Vladikavkaz[52].

Det vides ikke med sikkerhed, hvor store tab de russiske eliteenheder led under kampene. Officielle tal varierer fra 11[53] til mere end 20[34], mens mindesmærket i Beslan kun angiver 10[54]. De dræbte inkluderede 3 kommandanter; fra Vympel: Oberst Oleg Iljin og Oberstløjtnant Dmitry Ratzumovsky, fra Alfa: Major Alexander Petrov.[55]

Bagmænd og motiv[redigér | rediger kildetekst]

Bagmænd[redigér | rediger kildetekst]

Tjetjenske separatister[redigér | rediger kildetekst]

I lang tid forblev identiteten af gidseltagerne og deres motiv uvist, om end det var bredt antaget fra dag to, at de var tjetjenske separatister fra den nærliggende russiske republik – men den russiske præsidentrådgiver Aslambek Aslakhanov benægtede det: "De var ikke tjetjenere. Da jeg begyndte at tale til dem på tjetjensk svarede de: 'Vi forstår ikke. Tal Russisk'".[56] Overlevende gidsler udtalte dog senere, at en del af gidseltagerne havde talt tjetjensk indbyrdes og kun talt russisk med tyk accent.[kilde mangler]

Den 17. september udsendte den tjetjenske oprørsleder Sjamil Basajev en bekendtgørelse, hvori han tog ansvar for terrorangrebet.[57][58] Basajev sagde, at hans Riyadus-Salikhin "martyr bataljon" havde udført angrebet. Nogle avisreportere har også forbundet hans stedfortræder Magomet Jevlojev med skoleangrebet. Terrorangrebet i Beslan havde også mange lighedspunkter med de tidligere terrorangreb mod et hospital i den sydrussiske by Budyonnovsk i 1995 og et teater i Moskva i 2002 hvori tusindvis af gidsler blev holdt fanget og som begge også var ledet eller kontrolleret af Sjamil Basajev.[kilde mangler]

Den tjetjenske separatistleder Aslan Maskhadov benægtede omgående enhver forbindelse til angrebet i Beslan, som han kaldte for "terrorisme" og på det strengeste fordømte via hans talsmand Akhmed Zakayev i London, og beskyldte en radikal lokal gruppe for at stå bag[59]. Han opfordrede vestlige regeringer til at indlede forhandlinger mellem Rusland og Tjetjenien og tilføjede: "Jeg benægter kategorisk enhver anklage fra den russiske regering at præsident Maskhadov om, på nogen måde at skulle være involveret i hændelsen i Beslan"[60]. Den nordossetiske regeringsembedsmand Izrail Totoonti udtalte senere i maj 2005 - efter at Maskhadov var blevet dræbt - at både Maskhadov og Zakayev havde udtalt, at de: "var rede til at flyve til Beslan eller enhver lufthavn i Nordossetien for at forhandle med de militante.", Zakayev bekræftede denne udlægning.[61]

Arabisk og al-Qaeda elementer[redigér | rediger kildetekst]

Kort efter at gidseldramaet var overstået den 3. september, udtalte officielle russiske kilder, at terroristerne havde været del af en international gruppe, ledet af Sjamil Basajev, der udover tjetjenere også inkluderede en række arabere med forbindelse til al-Qaeda, og informerede om, at de havde opfanget telefonsamtaler på arabisk til Saudi Arabien samt et andet uidentificeret mellemøstligt land[62].

Mindst to algeriske mænd med britisk opholdstilladelse var blandt de identificerede og navngivne terrorister, som aktivt deltog i angrebet: Osman Larussi og Yacine Benalia. En tredje britisk statsborger ved navn Kamel Rabat Bouralha, der blev arresteret under et forsøg på at forlade Rusland umiddelbart efter angrebet, er mistænkt for at være en nøglespiller i organisationen. Alle tre har haft deres gang i Mosken Finsbury Park Mosque i det nordlige London[63][64]. En fjerde person, Abu Omar al-Saif, menes at være al-Qaeda agent og ansvarlig for finansieringen af angrebet.[kilde mangler]

Motiv[redigér | rediger kildetekst]

Tjetjensk nationalisme[redigér | rediger kildetekst]

Russiske forhandlere har udtalt, at angriberne aldrig eksplicit redegjorde for deres krav, om end der var nogle håndskrevne noter, som gidseltagerne havde fået et af gidslerne til at skrive i sit skolekladdehæfte, og hvori de oplister en række krav; herunder frigivelse af en række militante tjetjenere taget ved tidligere militæraktioner, fuld troppetilbagetrækning fra Tjetjenien, samt anerkendelse af tjetjensk selvstændighed.[kilde mangler]

Islamisk fundamentalisme[redigér | rediger kildetekst]

Bagmanden for angrebet, Sjamil Basajev, har fastslået, at angribernes mål aldrig var begrænset til blot tjetjensk nationalisme og selvstændighed, men at han og angriberne derimod havde langt mere vidtrækkende ambitioner om oprettelsen af et pan-kaukasisk islamisk emirat (teokrati) over hele det nordlige Kaukasus (inklusive det hovedsageligt kristne Nordossetien), strækkende fra Sortehavet til det Kaspiske Hav[65][66].

Nur-Pashi Kulayev, den eneste overlevende gidseltager, vidnede under den efterfølgende retssag om, at valget af en skole og kvinder og børn som mål for angrebet ikke blot var en tilfældighed, men derimod bevidst udvalgt for at generere maksimal desperation og indignation blandt de ossetiske indbyggere, med det formål at starte en større regional krig i Kaukasus, ligesom valget af det lille Nordossetien – som eneste hovedsageligt kristne samfund i et område, domineret af hovedsageligt muslimske befolkninger – var valgt ud fra et ønske om at skabe religiøse og etniske spændinger.[kilde mangler]

Sjamil Basajev og terroristerne håbede derved, at de ortodoks kristne ossetere ville hævne sig på deres muslimske ingushetiske og tjetjenske naboer og derved fremme etnisk og religiøst had og konflikt i hele det nordlige Kaukasus[67]. Ingushetien og Nordossetien havde tidligere været involveret i en kort men blodig konflikt i 1992 over områder i den nordlige del af Nordossetiens Prigorodny disktrikt. En konflikt, der dengang efterlod omkring 600 døde og 50.000 fordrevne. Vladimir Putin og de russiske myndigheder underspillede konsekvent den ingushetiske andel i angrebet – som stod for over halvdelen af angriberne – sandsynligvis i et forsøg på at neddæmpet sådanne regionale etniske konflikter.[kilde mangler]

Umiddelbart efter terrorangrebet i Beslan var der flere reportager om, at ossetiske borgere efter en 40 dages sørgeperiode ville søge hævn[68], men modsat forventet afstod de i det store hele fra nogen omfattende modreaktion mod naborepublikkerne, hvilket den russisk ortodokse patriark Aleksej II senere med rosende ord beskrev som, at de ved deres tilbageholdenhed havde reddet Kaukasus fra krig. Imidlertid informerede præsidentens rådgiver for det Sydlige føderale distrikt i july 2007, at en ossetisk gruppe var involveret i kidnapninger som hævn for terrorangrebet i Beslan[69]. Den Moskva-udsendte oberstløjtnant Alikhan Kalimatov, som skulle undersøge sagen nærmere, blev skudt og dræbt af ukendte gerningsmænd den 18. september 2007 [70].

Krav[redigér | rediger kildetekst]

Der har været en del polemik omkring hvorvidt og i givet fald hvad gidseltagerne stillede af krav i forbindelse med gidseltagningen. En fredelig forhandlingsløsning på basis af fremstillede krav syntes aldrig at have figureret særlig centralt i hele gidseltagningen, og i en ellers nøje planlagt operation havde gidseltagerne ingen fastlagt plan om, hvordan eventuelle krav skulle formidles. Til at begynde med sagde de russiske myndigheder, at gidseltagerne ikke havde udsendt specifikke krav, om end det ser ud til, at en af gidseltagerne den første dag (omkring 11:00-11:30) havde fået et af gidslerne til at nedskrive nogle krav i sit skolekladdehæfte, som blev videregivet til en førstehjælpslæge[71]. Heri stod:

Vi kræver tilstedeværelsen og forhandlinger med republikkens præsident Dzasokhov, Ingusjiens præsident Ziazikov, børnelægen Rashailo. Hvis nogle af os bliver dræbt, vil vi skyde 50 personer. Hvis nogle af os bliver såret, dræber vi 20 personer. Hvis 5 af os bliver dræbt, sprænger vi alt i luften. Hvis lys, kommunikation afskæres et minut, skyder vi 10 personer (Undersøgelsesprotokollen, arkivsider 196-198, under indledende retssag den 19. januar 2006[72])

Notatet indgik senere i retssagen mod gidseltageren Nur-Pashi Kulayev. (Skoleeleven som blev tvunget til at skrive notatet stavede Roshdals navn forkert, (Rashailo)). Notatet inkluderede også et telefonnummer, som ifølge pravdabeslana.ru var 8-928-728-33-74.

Senere samme dag (omkring 16:00-16:30) blev det samme gidsel frigivet og medbragte et lignende notat, denne gang med et rettet telefonnummer (47 til sidst i stedet for 74), og tilføjet Ingushetiens forhenværende præsident Ruslan Aushev til personerne, som de krævede, skulle være tilstede. Det vides ikke med sikkerhed, men måske gidseltagerne tog fejl af børnelægen Roshal og Vladimir Rushailo[18].

Dzasokhov og Ziazikov nægtede at komme, men Ruslan Aushev indvilligede, og det lykkedes ham at overtale gidseltagerne til at frigive 26 gidsler – 11 ammende mødre og 15 børn[26]. Aushev snakkede med gidseltagerne (andendagen, omkring 16:45) og tog et lille håndskrevet notat skrevet på et stykke 32x20 cm ternet papir med ud. Notatet gik noget mere i detaljer, med det er usikkert, hvem der fik læst det. Notatet læste:[kilde mangler]

Vladimir Putin, det var dig der startede denne krig. Men du kan stoppe den hvis du har nok mod og beslutsomhed som de Gaulle. Vi tilbyder dig en fornuftig fred baseret på gensidig fordel efter princippet - uafhængighed i bytte for sikkerhed. I tilfælde af troppetilbagetrækning og anerkendelse af den tjetjenske republik Ichkeria, vil vi være nød til ikke at lave nogle politiske, militære eller økonomiske traktat med nogen der er imod Rusland, ikke at have fremmede militærbaser på vores territorium endda temporært, ikke at støtte og ikke finansiere grupper eller organisationer der udfører militære kampe mod RF [Den russiske føderation], at være del af rubelzonen, at indgå i SNG. Ud over dette, kan vi underskrive en traktat, selvom status som neutral stat er mere acceptabel for os. Vi kan også garantere at alle muslimer giver afkald på væbnet kamp mod RF, for mindst 10 til 15 år, under betingelse af religionsfrihed. Vi står ikke i forbindelse med lejlighedsbomberne i Moskva og Volgodonsk, men vi kan påtage os ansvaret for disse på en acceptabel måde.

Det tjetjenske folk leder en national frihedskamp for dets frihed og uafhængighed, for dets egen beskyttelse og ikke for ødelæggelse eller ydmygelse af Rusland. Vi tilbyder fred, men valget er dit.

Allahu Akbar! [Gud er stor!]

Gidseltagernes antal og identitet[redigér | rediger kildetekst]

Ifølge officielle talsmænd deltog 32 terrorister direkte i angrebet, hvoraf to var kvinder (shahidkas) - en blev taget i live, mens de resterende 31 blev dræbt. Det præcise antal er dog stadig ikke klart fastlagt, eftersom flere andre kilder kommer med et større antal, og regeringsudtalelser og dokumenter ofte er kommet med andre og indbyrdes modstridende tal.[kilde mangler]

Mange af de overlevende gidsler og andre øjenvidner mener, at der var en del flere terrorister, hvoraf nogle kan have undsluppet i live. Uofficielle tal går så højt som 52, hvoraf der var fire og ikke to kvinder. Nogle mener, at tre og ikke blot en, var blevet taget i live, hvoraf lederen Vladimir Khodov og en kvinde skulle være iblandt[73].

Ifølge Sjamil Basajev havde der været 33 gidseltagere (han brugte betegnelsen: "mujahedinere" – helligkrigere) direkte involveret i angrebet[74][75]: 12 tjetjenske mænd, 2 tjetjenske kvinder, 9 ingusjiere, 3 russere, 2 arabere, 2 ossetere, en tatar, en kabardin og en guran.

Identiteten på syv af terroristerne blev frigivet den 6. september 2004, efter tre dages retsmedicinsk arbejde og interview med overlevende gidsler og den fangede gidseltager. Måneden efter, november 2004, sagde russiske myndigheder, at 27 ud af de 32 gidseltagere var blevet identificeret. Men året efter, den 12. september 2005, sagde den offentlige anklager i sagen mod den overlevende gidseltager, at kun 22 af de 32 gidseltagere var blevet identificeret[76]

Retsmedicinske undersøgelser viste også, at 21 af terroristerne havde taget heroin[77][78] såvel som morfin, i hvad der normalt ville være dødelige doser. Den officielle rapport nævnte senere disse narkotika som en af grundene til terroristernes exceptionelle grusomhed samt deres evne til at fortsætte med at kæmpe, selv når de blev hårdt sårede og antagelig ellers i stor smerte[79].

Bagmænd, planlæggere og finansieringsmænd[redigér | rediger kildetekst]

Gidseltagere[redigér | rediger kildetekst]

Ikke alle terroriste,r som deltog i angrebet på skolen, er efterfølgende blevet identificeret.

Ledere

 • Ruslan Khuchbarov kaldet Polkovnik (dvs. "Obersten") – var lederen af gruppen. Ruslan var fra en landsby i Ingushetien og eftersøgt for et dobbeltmord i 1998.[86]
 • Vladimir Khodov gik under Abdullah – en islamisk konvertit og etnisk ukrainer fra det nærliggende Elkhotovo, hvor han var eftersøgt for voldtægt og bombeangreb. Han var selv tidligere elev på skolen, hvor terrorangrebet fandt sted.
 • Fantomas – en uidentificeret etnisk slaver (han havde fjernet sin maske under angrebet), menes at have været en af Sjamil Basajevs bodyguards. Ukendt oprindelse, muligvis russer[22]
 • Ali Taziyev – tidligere ingushetisk politimand, som muligvis har forhandlet på vegne af gidseltagerne. Muligvis stjålet identitet. Nogle officielle dokumenter siger, at han var blandt de, der organiserede angrebet, men ikke selv til stede på skolen.[87]

Identificerede mandlige terroristercc

Identificeret kvindelige terrorister I april 2005, blev identiteten af de to kvindelige selvmordsbombere afsløret[94]

Andre terrorister I november 2004, blev den 28-årige mand Akhmed Merzhoyev og den 16-årige pige Marina Korigova, begge fra Sagopshi i Ingushetien, anholdt. Merzhoyev blev anklaget for at have givet mad og udstyr til terroristerne, og Korigova for at have en telefon, som gidseltageren Tsechoyev flere gange havde ringet til i løbet af gidseltagningen. Marina Korigova blev senere frigivet, efter at det blev bevist, at hun havde fået foræret telefonen af en bekendt, efter at gidseltagningen var ovre.

I august 2005 lykkedes det russiske styrker i Ingushetien at dræbe en mand ved navn Iznaur Kodzoyev, som de mente var en af de 32 terrorister på skolen. Ifølge andre officielle udtalelser burde Kodzoyev imidlertid allerede have været død den 3. september 2004, hvor hans lig blev fundet mellem de dræbte. Andre kilder havde fejlagtigt erklæret ham død flere måneder før angrebet[95].

International reaktion[redigér | rediger kildetekst]

Fordømmelser[redigér | rediger kildetekst]

Ingen sag, intet formål og ingen situation kan berettige, at børn tages som gidsler. Vores tanker og dybeste medfølelse går til ofrene og deres familier
 

Terrorangrebet mod skolen i Beslan blev mødt med international afsky og universel fordømmelse.

 • FN's sikkerhedsråd fordømte terrorangrebet i de stærkeste vendinger og opfordrede stater til aktivt at samarbejde med de russiske myndigheder for at få stillet de ansvarlige til regnskab (1. september 2004)[97].
 • Sydafrikas Nelson Mandela kaldte angrebne for en "umenneskelig og barbarisk terrorisme" og videre at ”mordet på uskyldige børn på ingen måde kan retfærdiggøres under nogle som helst omstænsigheder, og i særdeleshed ikke af politiske grunde" (4. september 2004)[99]
 • En gruppe internationale menneskeretsorganisationer, inklusiv Amnesty International, fordømte angrebne som en ”afskyelig handling" som "udviste hjerteløs ligegyldighed for civiles liv". De konkluderede at det var ”et angreb på de mest fundamentale rettigheder – rettigheden til livet; vore organisationer fordømmer denne handling uden forbehold." (8. september 2004)[105]


Dom over Rusland[redigér | rediger kildetekst]

Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol idømmer d. 13. april 2017 Rusland en bøde på knap 3 mio. EUR (2.955.000 EUR) i en erstatningssag anlagt af flere af de pårørende til ofrene i terrorangrebet. De russiske myndigheder erklæres for ukoordinerede og for hastige i deres måde at løse belejringen på.[106]

Mulig hævn på familierne til de dræbte russiske soldater[redigér | rediger kildetekst]

Kastet ind i en kamp, hvor selv lederne af de russiske styrker i Tjetjenien, af frygt for tjentjenske terroristers hævn på deres familie, føler det nødvendigt kun at optræde uden navns nævnelse og anonymiseret med maske, har der været nogen bekymring for sikkerheden af familierne til de russiske specialstyrker, der omkom i kamp. Ifølge russiske myndigheder har terrorister, associeret med angrebet i Beslan, nærstuderet fotos og filmklip og andet, der kan hjælpe dem med til at finde frem til adressen på de dræbte soldaters familie, for at kunne få blodhævn[107].

Mikhail Kuznetsov Borisovich som var major i specialenheden Vympel og blev dræbt i Beslan, efterlod sig en kone og ung datter (15år) og søn (10år). I august 2007 skulle der indvies et offentligt mindesmærke for major Borisovich i den lille landsby hvor han boede med sin familie, og hvor de tre stadig bor. Men kort før indvielsen blev den da 18-årige datter Oksana Kuznetsova på mystisk vis pludselig angrebet af ukendte gerningsmænd og dolket ihjel med en kniv i maven[108]. Angrebsmændene stjal intet fra den dræbte pige og er ikke siden fundet. Landsbyen, hvor familien boede, er ellers en fredelig lille landsby, hvor alle kender hinanden, og hvor der som regel ikke sker noget værre end en stjålet høne nu og da.[kilde mangler] Tjetjenske terrorister er under mistanke for drabet på Oksana.[kilde mangler]

Medier[redigér | rediger kildetekst]

Følgende medier supplerer artiklen:

Bøger[redigér | rediger kildetekst]

Englebyen. Erika Fatland. ISBN 978-87-11-40836-0 Erika Fatland norsk socialantropolog og forfatter beskriver terroraktionen og tiden derefter og dens betydning for byen og dens indbyggere.

Film[redigér | rediger kildetekst]

Musik[redigér | rediger kildetekst]

Se også[redigér | rediger kildetekst]

Referencer[redigér | rediger kildetekst]

 1. ^ "I begged killer for our lives". Sam magazine. Arkiveret fra originalen 12. september 2011. Hentet 2007-02-14. (engelsk)
 2. ^ "Woman injured in 2004 Russian siege dies". The Boston Globe. 8. december 2006. Arkiveret fra originalen 3. januar 2009. Hentet 2007-01-09. (engelsk)
 3. ^ "Putin meets angry Beslan mothers". BBC News. 2. september 2005. Hentet 2006-07-28. (engelsk)
 4. ^ Putin accuses 'complicit' West of harbouring Chechen terrorists, The Scotsman, 18. september 2004 (engelsk)
 5. ^ "Mr. John and the Day of Knowledge". Peace Corps. Arkiveret fra originalen 3. oktober 2006. Hentet 2007-03-27. (engelsk)
 6. ^ St. Petersburg in Pictures The First of September – the Day of Knowledge (engelsk)
 7. ^ a b "One little boy was shouting: 'Mama!' She couldn't hear him. She was dead". Terrorism. The Daily Telegraph. 5. september 2004. Hentet 2006-07-28. (engelsk)
 8. ^ Attackers storm Russian school 1. september, 2004 (engelsk)
 9. ^ How Beslan is coping one year on Arkiveret 30. september 2007 hos Wayback Machine 10 September 2007 (engelsk)
 10. ^ a b "Beslan Children Testify". Terrorism. St. Petersburg Times. 26. august 2005. Arkiveret fra originalen 19. maj 2006. Hentet 2006-07-28. (engelsk)
 11. ^ a b c "The School". Terrorism. CJ. Chivers, Esquire. juni 2006. Arkiveret fra originalen 11. november 2006. Hentet 2006-07-29. (engelsk)
 12. ^ "Oprørerne der har indtaget en skole i Beslan, har skudt 15 gidsler". YTRU. 2. september 2004. Hentet 2006-08-13. (russisk)
 13. ^ a b "Killers Set Terms, a Mother Chooses". Terrorism. Los Angeles Times, Pulitzer Prize. 3. september 2004. Hentet 2006-07-28. (engelsk)
 14. ^ "Løgne provokerede terroristerne til aggressioner". Novaya Gazeta. 6. september 2004. Arkiveret fra originalen 29. september 2007. Hentet 3. oktober 2007. (russisk)
 15. ^ "Vladimir Khodov: Hvor kom araberne fra? Hvor kom de sorte fra? Og dette tal – 354 gidsler..." Novaya Gazeta. 18. oktober 2004. Arkiveret fra originalen 29. september 2007. Hentet 3. oktober 2007. (russisk)
 16. ^ "Tidligere gidsler fra Beslan fortalte NEWSru.com, at børnene blev dræbt". 17. september 2004. Hentet 2007-02-14. (russisk)
 17. ^ "Government snipers triggered Beslan bloodbath, court told". CBC News. 1. juni 2005. Hentet 2007-02-14. (engelsk)
 18. ^ a b "Beslan terrorists confused Roshal with Rushailo". Russian Information Network. 7. oktober 2004. Hentet 2007-02-14. (engelsk)
 19. ^ "Security Council, in presidental statement, condemns hostage-taking". 1. september 2002. Hentet 2007-02-14. (engelsk)
 20. ^ Talks begin in school siege drama 1. september, 2004 (engelsk)
 21. ^ "Sergey Ivanov: Terrorists hoped to leave Beslan". 12. september 2004. Arkiveret fra originalen 18. oktober 2007. Hentet 2006-07-28. (russisk)
 22. ^ a b When hell came calling at Beslan’s School No 1, The Guardian, 6. september 2004 (engelsk)
 23. ^ New Video Of Beslan School Terror Arkiveret 13. marts 2012 hos Wayback Machine, CBS News, 21. januar 2005 (engelsk)
 24. ^ "Boy in Hostage Videotape Recounts How He Survived the Beslan Ordeal". St. Petersburg Times. 14. september 2004. Arkiveret fra originalen 28. september 2007. Hentet 2006-07-29. (engelsk)
 25. ^ Putin: Et direkte angreb på den russiske stat, Dagbladet Information, 3. september 2004
 26. ^ a b "New Video Of Beslan School Terror". CBS News. 21. januar 2005. Arkiveret fra originalen 19. maj 2012. Hentet 2006-07-29. (engelsk)
 27. ^ "Mum pleaded in the name of Islam for her children's lives". Terrorism. SAM Magazine. Arkiveret fra originalen 12. september 2011. Hentet 2006-07-29. (engelsk)
 28. ^ New Video Of Beslan School Terror Arkiveret 13. marts 2012 hos Wayback Machine, CBS, 21. januar 2005 (engelsk)
 29. ^ Stillbilede fra en videooptagelse terroristerne selv lavede over Ruslan Aushevs besøg på den besatte skole
 30. ^ The Truth About Beslan. What Putin's government is covering up, by David Satter, The Weekly Standard, 13. november, 2006 (engelsk)
 31. ^ "Timeline: Russian school siege". BBC News. 3. september 2004. Hentet 2006-07-29. (engelsk)
 32. ^ "Drug addiction among the Beslan terrorists". Pravda Online. 19. november 2004. Arkiveret fra originalen 29. oktober 2004. Hentet 2006-07-29. (engelsk)
 33. ^ "Beslan hostage-takers 'were on drugs'". The Independent. 18. oktober 2004. Arkiveret fra originalen 6. april 2006. Hentet 2007-02-14. (engelsk)
 34. ^ a b Hostage Takers in Russia Argued Before Explosion, Washington Post, 7. september 2004 (engelsk)
 35. ^ Basketball Bomb Sparked Beslan Battle Arkiveret 29. september 2007 hos Wayback Machine September 7, 2004] (engelsk)
 36. ^ Civile udløste gidseltragedien i Beslan, DR, 8. september 2004
 37. ^ Who's To Blame for Beslan? July 22, 2005 (engelsk)
 38. ^ "Russian forces faulted in Beslan school tragedy". Christian Science Monitor. 1. september 2006. Hentet 2007-02-14. (engelsk)
 39. ^ "Questions Linger as Kremlin Reports on '04 School Siege". The New York Times. 23. december 2006. Hentet 2007-02-14. (engelsk)
 40. ^ What happened in Beslan?, BBC, 10. september 2004 (engelsk)
 41. ^ Beslan residents lynch disguised terrorist Arkiveret 27. september 2007 hos Wayback Machine 10. september, 2004 (engelsk)
 42. ^ "Basaev Says Beslan Raid Prompted By FSB Sting", Radio Free Europe, 31. august 2005
 43. ^ "Psychiatrists struggle for a life of former hostages". Kommersant. 10. september 2004. Hentet 2006-07-29. {{cite news}}: |archive-url= er forkert: timestamp (hjælp)CS1-vedligeholdelse: url-status (link) (russisk)
 44. ^ To nationale sørgedage i Rusland DR, 4. september 2004.
 45. ^ "120 funerals in one day for Russian town". CBS News. 6. september 2004. Hentet 2006-07-29. (engelsk)
 46. ^ Brittain, John. "Russian Federation. A visit to Beslan - One Year On". UNICEF. Arkiveret fra originalen 1. januar 2014. Hentet 2013-12-31. (engelsk)
 47. ^ a b "Full list of victrims of Beslan in Moscow hospitals (Word doc)". 23. september 2004. Hentet 2006-07-29. (engelsk)
 48. ^ "Latest Follow Up on Beslan Children". PR Web. 7. oktober 2004. Arkiveret fra originalen 29. marts 2005. Hentet 2006-07-29. (engelsk)
 49. ^ "The strain on Russia's health service". BBC News. 6. september 2004. Hentet 2006-07-29. (engelsk)
 50. ^ "Children in the Russian Federation (Word Doc)". UNICEF. 16. november 2004. Arkiveret fra originalen 25. juni 2006. Hentet 2006-07-29. (engelsk)
 51. ^ Kazbek Dzarasov. Emiliya's ex husband. "The Hero"? (engelsk)
 52. ^ "One year after siege, Beslan's children still need help". UNICEF. september 2005. Arkiveret fra originalen 26. juli 2006. Hentet 2006-07-29. (engelsk)
 53. ^ Soldiers fled, special forces borrowed bullets at siege end 12. september, 2004 (engelsk)
 54. ^ Monument to special forces and rescuers unveiled in Beslan Arkiveret 25. december 2008 hos Wayback Machine 2. september, 2006 (engelsk)
 55. ^ "Beslan's tragic end: spotaneous or planned?". 18. oktober 2004. Arkiveret fra originalen 26. maj 2012. Hentet 2006-09-16. (engelsk)
 56. ^ "?". Radio Mayak. 8. september 2004. Arkiveret fra originalen 6. januar 2009. Hentet 3. oktober 2007. (engelsk)
 57. ^ "Putin: Western governments soft on terror". American Foreign Policy Council. 17. september 2004. Arkiveret fra originalen 19. november 2005. Hentet 2006-07-29. (engelsk)
 58. ^ "Chechen 'claims Beslan attack'". CNN. 17. september 2004. Hentet 2006-07-29. (engelsk)
 59. ^ VOA News report 14. september, 2004 (engelsk)
 60. ^ Chechen envoy warns of bloodshed 14. september, 2004 (engelsk)
 61. ^ New details emerge on Maskhadov's bid to mediate in Beslan 6. januar, 2006 (engelsk)
 62. ^ "Beslan militants 'called Middle East'". The Guardian. 27. september 2004. Hentet 2006-07-29. (engelsk)
 63. ^ "London mosque link to Beslan". The Guardian. 3. oktober 2004. Hentet 2006-07-29. (engelsk)
 64. ^ "Navnene på de arabiske angribere i Besland frigivet". 4. oktober 2004. Hentet 2006-07-28. (russisk)
 65. ^ "Ruthless rebels who dream of an Islamic empire". Terrorism. The Daily Telegraph. 5. september 2004. Hentet 2006-07-28. (engelsk)
 66. ^ "Next year the war will seize entire Caucasus". Terrorism. 28. september 2003. Arkiveret fra originalen den 16. februar 2007. Hentet 2007-02-16.{{cite web}}: CS1-vedligeholdelse: BOT: original-url status ukendt (link) (engelsk)
 67. ^ Shermatova, Sanobar (15. oktober 2004). "Basajev vidste hvor han skulle angribe". Moskovskiye Novosti N39. Arkiveret fra originalen 18. oktober 2007. Hentet 2007-09-11. (russisk)
 68. ^ Revenge is nigh, warn Beslan families, The Scotsman, 12. oktober 2004 (engelsk)
 69. ^ Federal Official suggests Ingush abductions are revenge for Beslan Arkiveret 30. september 2007 hos Wayback Machine 17. july, 2007 (engelsk)
 70. ^ High-ranking security officer killed in Ingushetia. 18. september, 2007 (engelsk)
 71. ^ "Interview med en SNO førstehjælpslæge". Novaya Gazeta. 29. november 2004. Arkiveret fra originalen 27. juli 2006. Hentet 2006-07-29. (russisk)
 72. ^ "Den fulde tekst af terroristernes notat". pravdabeslana.ru. 29. november 2004. Arkiveret fra originalen 6. oktober 2007. Hentet 2006-07-29. (russisk)
 73. ^ Beslan hostage-takers were allowed to flee, soldier says 9. november, 2004 (engelsk)
 74. ^ "Putin: Western governments soft on terror". American Foreign Policy Council. 17. september 2004. Arkiveret fra originalen 19. november 2005. Hentet 3. oktober 2007. (engelsk)
 75. ^ "Chechen "claims Beslan attack"". CNN.com. 17. september 2004.
 76. ^ "Russian Prosecutor Says International Terrorists Planned Beslan". Mosnews. 12. september 2004. {{cite news}}: |access-date= kræver at |url= også er angivet (hjælp) (engelsk)
 77. ^ Beslan-terrorister var narkomaner, DR, 18. oktober 2004
 78. ^ "Federal commission delivers report on Beslan". Caucasian Knot. 28. december 2005. Arkiveret fra originalen 13. maj 2006. Hentet 2006-07-29. (engelsk)
 79. ^ "New Drugs Used by Beslan Terrorists Puzzle Russian Experts". Mosnews. 19. september 2004. {{cite news}}: |access-date= kræver at |url= også er angivet (hjælp) (engelsk)
 80. ^ "Beslan-bødlen dræbt af russiske styrker". Børsen. 10. juli 2006. Arkiveret fra originalen 17. august 2016. Hentet 30. juli 2016.
 81. ^ Mastermind of Russian school siege killed, CNN, 11. juni 2006 (engelsk)
 82. ^ London mosque link to Beslan | World news | The Guardian
 83. ^ Report of death Arkiveret 27. september 2007 hos Wayback Machine, Asharq al-Awsat quoting the Kavkaz website, 11. december 2005 (engelsk)
 84. ^ Evan Kohlmann (23. februar 2005). "Death of Al-Qaida Emissary Abu Omar al-Kuwaiti (.pdf)" (PDF). Arkiveret fra originalen (PDF) 21. oktober 2006. Hentet 5. januar 2007. (engelsk)
 85. ^ Murad Batal Al-Shishani. "The Rise and Fall of Arab Fighters in Chechnya (.pdf)" (PDF). Hentet 5. januar 2007. (engelsk)
 86. ^ Новости NEWSru.com :: Раскрыта личность "Полковника", руководившего захватом школы в Беслане
 87. ^ Beslan judge reads witness testimony on third day of trial Arkiveret 18. oktober 2007 hos Wayback Machine 18. may, 2006 (engelsk)
 88. ^ a b "Algerian-born UK man linked to Beslan attack". Russian and Eurasian Security. 4. oktober 2004. Arkiveret fra originalen 11. marts 2007. Hentet 2006-07-29. (engelsk)
 89. ^ School hostage-takers released from prison Arkiveret 20. februar 2008 hos Wayback Machine 7. september, 2004 (engelsk)
 90. ^ Rusland: Gidseltager får livstid, TV 2, 10. juli 2006
 91. ^ "Girl, 16, Held in Beslan Investigation". The Moscow Times. Arkiveret fra originalen 25. november 2004. Hentet 2006-07-29. (engelsk)
 92. ^ Basaev Directed the Seizure by Phone Arkiveret 28. september 2007 hos Wayback Machine 7. september, 2004 (engelsk)
 93. ^ Tracing a tragedy, The Guardian, 30. september 2004 (engelsk)
 94. ^ a b c "Documents suggest the feds were in charge during Beslan". The Jamestown Foundation. 20. april 2005. Hentet 2006-07-29. (engelsk)
 95. ^ State of Siege: The terror of daily life in Beslan Arkiveret 18. oktober 2007 hos Wayback Machine 5. august 2005 (engelsk)
 96. ^ Fogh: Dyb medfølelse for ofre i Beslan, Fyens Stiftstidende, 3. september 2004
 97. ^ U.N. Security Council, in Presidential statement, condems hostage-taking at Russian Federation school, demands their immediate release 1. september, 2004 (engelsk)
 98. ^ "The Commission is shocked and saddened by the deaths of hostages in Russia". EU. 3. september 2004. Hentet 2006-07-29. (engelsk)
 99. ^ "Timeline 2000s". Mandela Museum. 4. september 2004. {{cite news}}: |access-date= kræver at |url= også er angivet (hjælp) (engelsk)
 100. ^ "Stunned aftermath of siege bloodbath". The Scotsman. 5. september 2004. Arkiveret fra originalen 26. maj 2012. Hentet 2006-08-01. (engelsk)
 101. ^ "Russian school attack: Need for world action on terror". UN. september 2004. Arkiveret fra originalen 1. juli 2007. Hentet 2006-07-29. (engelsk)
 102. ^ "President Speaks to the United Nations General Assembly". White House. 21. september 2004. Hentet 2006-07-29. (engelsk)
 103. ^ "President Addresses United Nations Security Council". White House. 14. september 2005. Hentet 2006-07-29. (engelsk)
 104. ^ The voice of Russia Arkiveret 30. september 2007 hos Wayback Machine (engelsk)
 105. ^ "Joint NGO statement on the Beslan Hostage Tragedy". Amnesty International. 8. september 2004. Arkiveret fra originalen 30. juni 2006. Hentet 2006-08-02. (engelsk)
 106. ^ "Judgment Tagayeva and Others v. Russia - serious failings in the authorities' response to the Beslan attack". EUROPEAN COURT OF HUMAN RIGHTS. 13. april 2017. Hentet 2017-04-17. (engelsk)
 107. ^ Krigen fortsætter (russisk)
 108. ^ Beslan hero’s daughter stabbed to death, 5. september 2007 (engelsk)

Eksterne henvisninger[redigér | rediger kildetekst]

Nyhedsartikler og analyse[redigér | rediger kildetekst]

Analyser[redigér | rediger kildetekst]

Nyhedsartikler[redigér | rediger kildetekst]

Sider om terrorangrebet lavet af tidligere gidsler[redigér | rediger kildetekst]

Foto og video[redigér | rediger kildetekst]

Undersøgelse og retssag[redigér | rediger kildetekst]