Jyllands-Postens satiretegning af Kinas flag: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
space
m Ibrug
Linje 2: Linje 2:
{{notabilitet|SDBS=ja|dato=2020}}
{{notabilitet|SDBS=ja|dato=2020}}
{{Ingen kilder}}
{{Ingen kilder}}
{{ibrug|Nielsen2800}}
(Kære Tøndemageren og andre erfarne wiki-forfattere, Please lad andre/mig redigere færdig. Please vær med til at bygge op i stedet for at rive ned det store arbejde, som jeg har siddet med i 2 dage. Wiki fungerer ikke ved nedrivning men opbygning. Det skal nok blive godt. Tak. Mvh fra en wiki-begynder)


'''Jyllands-Postens satiretegning af Kinas flag''' er en tegning af Niels Bo Bojesen i avisen [[Jyllands-Posten|Jyllands Post]] den 27. januar 2020. Tegningen viser [[Kinas flag]] med de 5 gule stjerner ændret til [[2019-nCoV|coronavirussen]].
'''Jyllands-Postens satiretegning af Kinas flag''' er en tegning af Niels Bo Bojesen i avisen [[Jyllands-Posten|Jyllands Post]] den 27. januar 2020. Tegningen viser [[Kinas flag]] med de 5 gule stjerner ændret til [[2019-nCoV|coronavirussen]].

Versionen fra 30. jan. 2020, 11:22

Denne artikel beskriver en aktuel begivenhed
Informationerne kan blive ændret hurtigt, som begivenheden skrider frem.
Der arbejdes på denne tekst i øjeblikket!
Vent venligst med at redigere den, eller kontakt den bruger som satte denne skabelon på siden. Med venlig hilsen Nielsen2800

Jyllands-Postens satiretegning af Kinas flag er en tegning af Niels Bo Bojesen i avisen Jyllands Post den 27. januar 2020. Tegningen viser Kinas flag med de 5 gule stjerner ændret til coronavirussen.

Baggrund

Midt i Kinas bekæmpelse mod udbrud af 2019-nCoV coronavirus i Wuhan 2019-2020 og dødstallet steg til 100 dukkede der en satiretegning af Kinas flag op på avisen Jyllands Posten den 27. januar 2020. Tegningen blev delt flittigt på samtlige danske medier og ikke mindst på flere udenlandske medier. På Kinas socialmedier som Weibo (微博) blev tegningen indtil den 30. januar 2020 kl. 7 set og diskuteret af over 320 millioner kinesere og på Wechat (微信)endnu flere.

Reaktion fra den kinesiske ambassade

Kinas repræsentation i Danmark skrev, at det har "overskredet lavmålet for et civiliseret samfund og den etiske grænse for ytringsfrihed." Den kinesiske ambassade skriver i en pressemeddelelse, at Jyllands-Posten og tegner Niels Bo Bojesen skal erkende deres fejl og give en offentlig undskyldning til det kinesiske folk.

Reaktion fra statsministeren

Svaret fra statsminister Mette Frederiksen (S) er, at "vi har ytringsfrihed i Danmark og vi har en gammel tradition for satiretegninger, og det bliver vi ved med at have." Jyllands-Postens chefredaktør, Jacob Nybroe, afviste kritikken fra Kina og ville ikke undskylde.[kilde mangler]

Reaktioner i Danmark

I Danmark frygter man for, tegningen får større konsekvenser for Danmark end vrede på sociale medier.

Det er bemærkelsesværdigt, at rekordmange kinesere, primært herboende kinesere, deltager i debatterne på socialmedierne. Alting skriver, at "Kinas kritik af avis­tegning varsler en ny verdensorden".

Mistanken om, at der er tale om en koordineret trollehær, som står bag offensiven, blev rejst på dr.dk. Samtidigt skriver dr.dk, ”men omvendt er det heller ikke utænkeligt, at den grafiske gengældelsen netop kommer fra helt almindelige kinesere”.

Kinesiske reaktioner

Både i og udenfor Kina opfatter mange kinesere tegningen som mangel på empati og forståelse for, hvad kineserne i øjeblikket gennemgår. På Twitter og Facebook raser kinesiske profiler over Jyllands-Postens karikaturtegning over det kinesiske flag. I Kina afholder man tegningkonkurrence på socialmedier, hvor redigerede udgaver af Dannebrog med blandt andet afføring, menstruationsbind og hagekors bliver postet.

Kilder