Møtrik: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
sprogret mm
Linje 12: Linje 12:
{{Reflist}}
{{Reflist}}
* [https://bolte.dk/moetrikker Møtrikker] på bolte.dk
* [https://bolte.dk/moetrikker Møtrikker] på bolte.dk
* [http://www.pretec.dk/produkter/stal-montage/m%C3%B8trikker-1] på pretec.dk

{{Tekstub}}
{{Tekstub}}



Versionen fra 22. feb. 2020, 23:09

En sekskantet møtrik.
Venstre fløjmøtrikker (vingemøtrikker), midt sekskantmøtrik og gevindnitte, højre gevindbøsninger til fastsvejsning eller indpresning i profil.

En møtrik er en mekanisk del, der kendetegnes ved at have et indvendigt gevind. Derfor vil en møtrik ofte bruges i forbindelse med en bolt eller gevindstang, der kendetegnes ved at have et udvendigt gevind.

Alt efter formål, kan anvendes forskellige udformninger, materialer og gevind. Eksempler på forskellige møtrikker er: Topmøtrik, kronemøtrik, fløjmøtrik og låsemøtrik.

Størrelserne på møtrikkens udvendige mål og gevindets tykkelse hænger ofte sammen, idet det er standardiseret. I det metriske gevind passer det med, at en 10 mm møtrik (til 10 mm gevind) måler 17 mm over de 2 parallelle flader. En 8 mm møtrik er 13 mm, en 6 mm er 10 mm.

En møtrik, kan defineres med en ISO- eller DINnorm f.eks. ISO 4032, eller DIN 934 som beskriver hvordan en møtrik skal se ud i dimensionering og form; Der findes også andre normbeskrivelser.

Kilder og henvisninger

Teknik og teknologiSpire
Denne artikel om teknik eller teknologi er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.