Spring til indhold

Tungmetal: Forskelle mellem versioner

10 bytes fjernet ,  for 1 år siden
mellemrum
(mellemrum)
Tags: Tilbagerullet Visuel redigering
(mellemrum)
Tags: Tilbagerullet Visuel redigering
{{harflertydig7|Metal}}
[[Fil:Osmium crystals.jpg|thumb|[[Grundstof]]fet [[Osmium]] er et tungmetal, og det har en [[massefylde]] som er nsæten dobbelt så høj som [[bly]]s.]]
Et '''tungmetal''' er generelt defineret som et [[metal]], der har høj [[massefylde]], [[atomvægt|atomvæg t]]eller [[atomnummer]]. Der findes flere definitioner af, hvilke metaller der hører under tungmetallerne. En af de tidligste referencer til ordet tungmetal findes i [[Niels Bjerrum]]s ''Lærebog i uorganisk kemi'' fra 1932, hvor det defineres som et metal med en massefylde større end 4 g/cm<sup>3</sup>. Denne definition fik dog aldrig officiel status.
Tungmetaller ses ofte defineret som de metaller der har større massefylde end [[jern]]. Ser man på [[det periodiske system]] er det de fleste af metallerne i gruppe 3 til 16 og efter periode 4, eller mere generelt alle overgangsmetaller. I den uorganiske [[kemi]] betragtes et tungmetal, som et metal der danner uopløselige sulfider og hydroxider, hvis salte er farvede i vandig opløsning og ofte danner farvede komplekser.
 
Anonym bruger