Forskel mellem versioner af "Uxmal"

Spring til navigation Spring til søgning
9 bytes tilføjet ,  for 1 måned siden
m
bot: indsæt skabelon Geomærkning savnes; kosmetiske ændringer
(The imagen of the Panoramic of Uxmal it's changed to one in better quality)
m (bot: indsæt skabelon Geomærkning savnes; kosmetiske ændringer)
 
 
== Tidlig historie ==
Uxmal er en populær turistattraktion, og der er gjort et stort arbejde for at genopbygge og restaurere bygningerne, mens der kun har fundet meget få egentlige arkæologiske udgravninger og forskning sted; derfor vides det ikke, hvor længe byen var i brug, og indbyggertallet (omkring 25.000) er kun et meget løseligt gæt, som kan ændre sig, hvis bedre oplysninger kommer for dagen. Det meste af den arkitektur, som i dag kan ses, blev bygget mellem cirka år [[700]] og [[1100]].
 
Maya-historikerne skrev, at Uxmal blev grundlagt omkring år [[500]] af ''Hun Uitzil Chac Tutul Xiu''. I generationer blev Uxmal regeret af Xiu-familien, og stedet var det mest magtfulde i det vestlige Yucatán. I et stykke tid dominerede det i en alliance med [[Chichen Itza]] hele det nordlige mayaområde. Efter år [[1200]] lader der ikke til at være foretaget større byggerier, hvilket måske hænger sammen med Uxmals Chichen Itzas fald og en forskydning af magten på Yucatán til [[Mayapan]]. Xiu-familien flyttede sin hovedstad til [[Maní, Yucatán|Maní]] og indbyggertallet i Uxmal gik tilbage.
 
== Ruinernes moderne historie ==
Stedet, der ligger nær Mérida ved siden af en vej til Campeche, har tiltrukket mange besøgende siden Mexico blev uafhængig. De første detaljerede oplysninger om ruinerne blev udgivet af [[Jean Frederic Waldeck]] i [[1838]].
[[John Lloyd Stephens]] og [[Frederick Catherwood]] aflagde Uxmal to længere besøg i [[1840'erne]], hvor arkitekten og tegneren Catherwood efter sigende lavede så mange kortlæggelser og tegninger, at de kunne have været brugt til at
bygge en kopi af byen (desværre er de fleste af tegningerne gået tabt).
 
Désiré Charnay tog en række [[fotografi]]er af Uxmal i [[1860]]. Omtrent tre år senere besøgte [[Carlota af Mexico]]; som forberedelse til hendes besøg fjernede de lokale myndigheder nogle statuer og arkitektoniske elementer, som afbildede [[penis|fallos]]-temaer.
 
[[Sylvanus Morley]] lavede et kort over området i [[1909]] indeholdende tidligere oversete bygninger. Den mexicanske regerings første projekt til sikring af bygningerne mod at styrte sammen eller forfalde endnu mere fulgte
 
{{autoritetsdata}}
{{coord wd}}
 
[[Kategori:Præcolumbianske kulturer]]

Navigationsmenu