Forskel mellem versioner af "Bævreasp"

Spring til navigation Spring til søgning
1.658 bytes tilføjet ,  for 13 år siden
Udvidet til en reel artikel; {{Botanikstub}} fjernet
m (robot Tilføjer: lv:Apse Ændrer: fi:Metsähaapa)
(Udvidet til en reel artikel; {{Botanikstub}} fjernet)
| art = Populus tremula
}}
'''Bævre-Asp (''Populus tremula'')''' er et mellemstort, løvfældende træ. I ungdommen har det en opret, slank vækst, men snart derefter bliver formen åben og uregelmæssig. Stammen er slank og ret til toppen, men på dårlige jorde ses dog ofte flerstammede eksemplarer. Grenene sidder i kranse og er først opstigende, men snere bliver de mere vandrette og til sidst kan de være overhængende. Barken er først gulbrun og blank, senere gulgrå og mere mat. Gammel bark revner på langs mellem sortgrå barkkamme. Knopperne er spredte, spidse, blanke og rødbrune. Bladene er næsten perfekt cirkelrunde med en bugtet-tandet rand. Oversiden er matgrøn, mens undersiden er blågrøn. Høstfarven er oftest lysende gul, men i Nordskandinavisen ses de også i orangerødt. Blomstringen sker kort før løvspring, og arten er [[tvebo]], sådan at det ene individ udelukkende bærer rakler med hunlige blomster, mens det andet udelukkende har hanlige rakler. Frøene har lange, lysegrå frøhaler.
'''Bævre-Asp (''Populus tremula'')''' er et [[træ (organisme)|træ]], som tilhører [[Pile-familien]] (''Salicaceae'') og slægten [[Poppel]] (''Populus'').
 
;Ikke-synlige træk
Rodnettet beestår af et tæt netværk ag hovedrødder, som når vidt ud og så dybt ned, som jordbundsforholdene tillader. Finrødderne er veludviklede og danner filt. Desuden danner rødderne rodskud meget villigt - især efter såring. Bladenes lange, tynde stilk gør dem meget bevægelige, sådan at de ryster ved den mindste vind: de "skælver som et espeløv".
 
;Højde x bredde
20 x 10 m (40 x 30 cm/år). I ungdommen er den årlige tilvækst dog væsentligt større (80-100 cm/år).
 
;Hjemsted
Arten optræder som [[pionertræ]] på våde, sure og magre jorde. Evnen til at danne rodskud[[klon]]er gør, at det kan overleve både brand, rydninger og græsning gennem århundreder. Man formoder derfor, at visse af Bævre-Asp'ene på hederne kan være blandt de ældste træer i Danmark.
 
==Eksterne henvisninger==
* [http://www.haabet.dk/flora_danica/B%E6vre-Asp_(Populus_tremula).jpg Billede]
 
[[Kategori:Træer|Populus tremula]]
 
{{Botanikstub}}
 
[[cs:Topol osika]]
34.943

redigeringer

Navigationsmenu