Landdistrikt: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
EPO (diskussion | bidrag)
{{wikify}}
m wiki
Linje 1: Linje 1:
Et '''landdistrikt''' er en betegnelse, der bruges om yder-, land- og mellem[[kommune]]r. [[Fødevareministeriet]] har i forbindelse med [[kommunalreformen (2007)|kommunalreformen]] [[1. januar]] [[2007]] inddelt kommunerne i fire klasser, hvorudfra termen landdistrikt er udsprunget. Klassifikationssystemet er udarbejdet i samarbejde med [[Danmarks Jordbrugsforskning]] og er baseret på 14 udvalgte [[indikator]]er.
{{formatering}}
*Yderkommuner (16 kommuner)
'''Landdistrikt''' er et vanskeligt definérbart begreb. Men Fødevareministeriet har med udgangspunkt i den nye kommunale struktur per 1. januar 2007 gjort et forsøg. De har inddelt kommunerne i fire klasser. Inddelingen er blevet til på baggrund af et klassifikationssystem, der er udarbejdet sammen med Danmarks Jordbrugsforskning. Klassifikationssystemet er baseret på 14 udvalgte indikatorer. Indikatorerne er beskrevet i strategien, der kan læses på [http://www.dffe.dk/landdistriktshoering]<br /> • Yderkommuner (16 kommuner)<br />• Landkommuner (29 kommuner)<br />• Mellemkommuner (18 kommuner)<br />• Bykommuner (35 kommuner)<br />
*Landkommuner (29 kommuner)
Landdistrikterne defineres som yderkommuner, landkommuner og mellemkommuner, i alt 63 kommuner. Landdistrikter kan således klassificeres som liggende tættere eller længere væk fra regionale bycentre. <br /><br />De områder som ligger længst væk omtales også som yderområder og udkantsområder. Disse områder vil generelt have det samme at tilbyde, nemlig billige huse, masser af natur og frisk luft og på den anden side: en befolkningssammensætning af ældre mennesker og mennesker med lav uddannelse som har det vanskeligt med outsourcingen af industriarbejdspladser til østlandene. Fraflytning og arbejdsløshed er nogle af de andre mere kedelige aspekter, der kan knyttes til landdistrikter. <br /><br /> Området har stor bevågenhed fra især EUs side, hvor man i starten af 2006 lancerede et nyt landdistriktsprogram, som den danske regering iøvrigt har været ualmindelig langsom til at få gennem systemet. Læs mere om den aktuelle udvikling på Direktoratet for FødevareErhvervs hjemmeside [http://www.dffe.dk]. Det nye program vil gøre det muligt at søge en hel del penge til at understøtte forskellige former for udviklingstiltag i landdistrikterne. <br /><br /> Landdistrikterne, og de mange spørgsmål der knytter sig til de udfordringer som landdistrikterne har foran sig, er stadig et ret uudforsket område i Danmark. Den eneste forskningsenhed som er helt dedikeret til at følge området er Institut for Forskning og Udvikling i Landdistrikter ved Syddansk Universitet i Esbjerg [http://www.iful.sdu.dk].
*Mellemkommuner (18 kommuner)
*Bykommuner (35 kommuner)

Efter denne inddeling tæller landdistrikter altså 63 kommuner og kan klassificeres som liggende tættere eller længere væk fra regionale bycentre. De områder som ligger længst væk omtales også som yderområder og udkantsområder. Disse områder vil generelt have det samme at tilbyde, nemlig billige huse, masser af natur og frisk luft, men også ulemper befolkningssammensætningen taget i betragtning; mange [[ældre]] og mennesker med lav uddannelse, som har det vanskeligt med outsourcingen af [[industri]]arbejdspladser til østlandene. Fraflytning og [[arbejdsløshed]] er nogle af de andre mere kedelige aspekter, der kan knyttes til landdistrikter.

Området har stor bevågenhed fra især [[EU]]'s side, hvor man i starten af [[2006]] lancerede et nyt landdistriktsprogram. Det nye program vil gøre det muligt at søge en hel del penge til at understøtte forskellige former for udviklingstiltag i landdistrikterne.

Landdistrikterne og de mange spørgsmål, der knytter sig til de udfordringer, som landdistrikterne har foran sig, er stadig et ret uudforsket område i [[Danmark]]. Den eneste forskningsenhed som er helt dedikeret til at følge området er [[Institut for Forskning og Udvikling i Landdistrikter]] ved [[Syddansk Universitet]] i [[Esbjerg]] .

==Eksterne henvisninger==
*[http://www.dffe.dk/landdistriktshoering Strategi for inddeling]
*[http://www.dffe.dk Læs mere om den aktuelle udvikling på Direktoratet for FødevareErhvervs hjemmeside]
*[http://www.iful.sdu.dk Hjemmeside for Institut for Forskning og Udvikling i Landdistrikter]

[[kategori:subnationale enheder]]

Versionen fra 20. okt. 2007, 16:11

Et landdistrikt er en betegnelse, der bruges om yder-, land- og mellemkommuner. Fødevareministeriet har i forbindelse med kommunalreformen 1. januar 2007 inddelt kommunerne i fire klasser, hvorudfra termen landdistrikt er udsprunget. Klassifikationssystemet er udarbejdet i samarbejde med Danmarks Jordbrugsforskning og er baseret på 14 udvalgte indikatorer.

  • Yderkommuner (16 kommuner)
  • Landkommuner (29 kommuner)
  • Mellemkommuner (18 kommuner)
  • Bykommuner (35 kommuner)

Efter denne inddeling tæller landdistrikter altså 63 kommuner og kan klassificeres som liggende tættere eller længere væk fra regionale bycentre. De områder som ligger længst væk omtales også som yderområder og udkantsområder. Disse områder vil generelt have det samme at tilbyde, nemlig billige huse, masser af natur og frisk luft, men også ulemper befolkningssammensætningen taget i betragtning; mange ældre og mennesker med lav uddannelse, som har det vanskeligt med outsourcingen af industriarbejdspladser til østlandene. Fraflytning og arbejdsløshed er nogle af de andre mere kedelige aspekter, der kan knyttes til landdistrikter.

Området har stor bevågenhed fra især EU's side, hvor man i starten af 2006 lancerede et nyt landdistriktsprogram. Det nye program vil gøre det muligt at søge en hel del penge til at understøtte forskellige former for udviklingstiltag i landdistrikterne.

Landdistrikterne og de mange spørgsmål, der knytter sig til de udfordringer, som landdistrikterne har foran sig, er stadig et ret uudforsket område i Danmark. Den eneste forskningsenhed som er helt dedikeret til at følge området er Institut for Forskning og Udvikling i Landdistrikter ved Syddansk Universitet i Esbjerg .

Eksterne henvisninger