Forskel mellem versioner af "Q-kilden"

Spring til navigation Spring til søgning
41 bytes tilføjet ,  for 13 år siden
m
ingen redigeringsopsummering
m
-->
[[Image:MQMLL.svg|thumb|300px]]
'''Q''' eller '''Q-kilden''' (Q af tysk ''Quelle'' som betyder ''kilde'') er et ''hypotetisk'', tabt [[evangelium]] eller et evangeliefragment. Q bruges som forklaring på ligheder mellem [[Mattæusevangeliet|Mattæus-]] og [[Lukasevangeliet]].
 
Hypotesen om Q mangler dog enhver form for dokumentation, og er alene en hypotese byggende på et yderst spekulativt og endda temmeligt fantasifuldt grundlag.
 
[[Tokildehypotesen]], som er den mest udbredte teori (især blandt bibelkritikere) til forklaring af [[Synoptiske evangelier|det synoptiske problem]], siger at [[Markusevangeliet]] blev skrevet først. [[Lukas]] og [[Mattæus]] har så kendt til Markusevangeliet, og brugt det som kilde da de skrev deres evangelier. Dertil har de to evangelier en del fælles stof. Dette stof ''antages'' at stamme fra en fælles kilde, som ofte kalles Q.
 
Man har aldrig fundet Q, heller ikke fragmenter af denne, ej heller omtale af den i nogen kilde. Mange forskere mener i dag at det kan dreje sig om en mundtlig kilde, således at man også kan tale om ''talekilden'' eller ''logiakilden'', hvor der med ''logia'' (ental ''logion'') menes ord sagt af [[Jesus]].
 
==Se også==
12

redigeringer

Navigationsmenu