IPhone: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
Linje 88: Linje 88:


*'''Safari''': Webbrowseren på iPhone er [[Safari (browser)|Safari]] – den hidtil mest avancerede webbrowser på en bærbar enhed. Og med 3G og Wi-Fi kan du surfe hurtigt på det rigtige Internet. iPhone synkroniserer også bogmærker fra din pc eller Mac, og der er indbygget søgning med [[Google]] og [[Yahoo!]].
*'''Safari''': Webbrowseren på iPhone er [[Safari (browser)|Safari]] – den hidtil mest avancerede webbrowser på en bærbar enhed. Og med 3G og Wi-Fi kan du surfe hurtigt på det rigtige Internet. iPhone synkroniserer også bogmærker fra din pc eller Mac, og der er indbygget søgning med [[Google]] og [[Yahoo!]].

App Store program til at downloade programmer med.


==Kildeliste==
==Kildeliste==

Versionen fra 7. dec. 2008, 20:09

Apple iPhone
En udstillet iPhone set bagfra i Macworld i San Francisco

iPhone er en multimedie- og internetkompatibel mobiltelefon, der blev offentliggjort af Apple's administrerende direktør Steve Jobs i hovedtalen på Macworld Conference & Expo den 9. Januar 2007. En ny iPhone 3G blev annonceret den 9. juni 2008 ved Worldwide Developer Conference i San Francisco, Californien, der vil blive lanceret den 11. juli i 70 lande, heriblandt Danmark[1]. Dette er den første version af IPhone, der bliver lanceret i Danmark. Det vil i første omgang blive Telia, der får muligheden for at sælge dem i Danmark.

Funktioner

iPhone har blandt andet følgende funktioner: kamera, multimedie-afspiller, mobiltelefon og diverse internet-tjenester; herunder e-post, sms, web browsing og trådløs forbindelse. iPhone bruges via et touchscreen med virtuelttastatur og -knapper. iPhone er en quad-bånd GSM-telefon, skønt Jobs i hans hovedtale nævner at Apple har en "plan om at lave 3G telefoner" i fremtiden. Apple har brugt mere end 200 patenter i teknologien bag iPhone. iPhone har været til salg i England, Tyskland og Frankrig fra og med fjerde kvartal af 2007, den kommer dog først til Danmark og andre mindre europæiske lande den 11. juli 2008. Telefon-udbyderne i Europa kæmper stadig om retten til at lave binding med netop deres abonnementer. Man kan også downloade programmer fra Apples Iphone spil tjeneste App Store. I App Store er der gratis og købe programmer som har haft stor succes. Allerede 60 dage efter App Store lancering var der blevet downloadet 100 mio programmer. Den 7 Dec er tallet på 300 mio downloads. App Store blev lanceret den 11 juli 08

Displayet

Berøringsfølsom skærm

3,5" (8.9 cm) LCD (320×480 pix på 160 ppi) touchscreen specifikt skabt til brug af én finger, eller flere fingre til multi-fingerberørings føling (brugt til at scrolle i billeder, musik med mere). Man kan ikke bruge en stylus da touchscreenen kræver bar hud for at fungere. Man skriver på iPhone ved et virtuelt tastatur der popper op når man har brug for det til at skrive noget. Den har automatisk stavekontrol og en dynamisk ordbog der kan lære nye ord. Det smarte ved dette virtuelle tastatur er at selv om du kommer til at trykke på bogstavet ved siden af det du ville så finder den ordet i ordbog og retter det for dig. Yderligere er der en landskabs “mode” på iPhone så man kan tippe telefonen og der vil komme et tastatur på den led, dette er blevet nævnt som en mulighed på iPhone fra Apples ledelse men Apple er ikke endnu kommet til en endelig afgørelse om denne funktion kommer med i “Shipping”-versionen. En mulig fordel af landskabtekstadgangen ville være at folk med tykke fingre ville have nemmere ved at bruge telefonen. Denne touchscreen er hele systemet bygget op om - man scroller op og ned med touchscreenen og man zoomer ind og ud på hjemmesider og billeder. Touchscreenen kaldes multitouchscreen og er en af de innovationer Apple har patenteret kun til brug i iPhone.

Andre innovationer

Displayet reagerer på tre sensorer: En proximity (nærheds) sensor som slukker for touchdisplayet når man lægger øret op til telefonen for at tale i den, så man ikke trykker på en hel masse med kinden og dette sparer blandt andet på batteriet. En ambient light (omgivende lys) sensor der måler lysstyrken i rummet du er i og på den måde sparer strøm i det lange løb. Et accelerometer, som føler på orienteringen af telefonen og derved kan mærke om man vil i landskabsmode, den kan kun arbejde i én 90 graders vinkel. “Hjemknappen” der kan få dig til startmenuen ligegyldig hvor henne i interfacet du har begivet dig hen. iPhone har tre kontakter på dens sider: søvn/vågen, volume op/ned, ringtone på/af. Alt andet styres via touchscreenen.

Funktioner

Telefon

iPhone tillader conference opkald, at pause et opkald og at lade to opkald smelte sammen til et. En smart funktion i iPhone er at en spillende sang “fader” ud når brugeren får et opkald, efter at opkaldet er afsluttet fader musikken tilbage. iPhone inkluderer Visual Voicemail funktionen der lader dig bestemme hvilken telefonsvarer besked man vil have, dette er gjort via tæt samarbejde med telefon elskabet Cingular E-mail bliver vist som i Apple’s program Mail, Sms’er bliver vist i form af talebobler, lige som i iChat.

Kamera

iPhone har et 2 megapixel kamera med software som tillader brugeren at uploade fotos til sin email og vise fotoerne. Brugeren zoomer ind og ud af et foto ved at samle og og trække fingrene fra hinanden på multitouchdisplayet. Softwaren vil virke med iPhoto på en Mac. iPhone har ikke video-funktion, men 3. parts-programmører arbejder med programmer, som tillader telefonen at optage video i op til 2 megapixels. De første test-versioner er frigivet og en fuldt fungerende version forventes klar i første del af 2008.

iPod

Layoutet af musikbiblioteket afviger fra forrige iPods, ved at sektionerne er delt tydeligere alfabetisk og med en større skriftstørrelse. Cover Flow der er en del af iTunes vises også på iPhone og man scroller bare igennem de forskellige album ved at trække sin finger hen ad skærmen i den retning man vil scrolle i. Som en anden femte-generations iPod, spiller iPhone også film og tv-serier. Film og tv-serier bliver kun vist i landskabsmode. Et tryk med to fingre på skærmen gør at man skifter i mellem widescreen- og fuldskærmskvalitet.

Internet

iPhone har indbygget Wi-Fi, så man kan komme på nettet via et trådløstnetværk på Safari browseren. iPhone kan også komme på nettet via Cingular’s EDGE-netværk, men ikke igennem 3G/HSDPA endnu, men det er det næste skridt. Websider ligner de sider man ser på en normal computer og ligner derfor ikke de websider man ser på mobiltelefoner nutildags. Man kan her også vælge mellem portræt- og landskabsmode og zoome ind og ud ved hjælp af fingrerne. iPhone har også Bluetooth 2.x+EDR indbygget. Bluetooth bruges blandt andet i trådløse hovedtelefoner og til arkivoverføring. En aftale mellem Apple og Google giver dig adgang til en specielt modificeret version af Google Maps — kort, lokal liste, eller satellitform, optimeret for iPhone. I løbet af hovedtalen, demonstrerede Jobs denne funktion ved at lede efter Starbuck’s i nærheden og ved et enkelt klik, at ringe til den Starbuck der lå tættest.

E-mail

iPhone bruger også et HTML e-postprogram, som muliggør at kopiere et billede til en E-mail. Yahoo ! Leverer en gratis Push-IMAP e-mailtjeneste lignende den på Blackberry; IMAP og POP3 mail standarder er også understøttet, samt Microsoft Exchange.

OS X

Apple bekræfter en optimeret, fuld version af Mac OS X operativsystemet (uden unødvendige komponenter), vil køre på iPhone, skønt forskellene mellem operativsystemet (OS X) kørende på Macs og iPhone ikke officielt er forklaret. Det ventes at bruge betydelig mindre plads end 500 mb. Apple vil lave en nem software opdatering på iPhone som der i dag er på Mac og iPod og derved give dem en fordel imod de andre mobiltelefonselskaber. Widgets, lignende til dem der er tilgænglige i Mac OS X v10.4's Dashboard, er inkluderet på iPhone. Eksemplerne givet på Macworld 2007 hovedtalen var Aktier og Vejr widgets. iPhones version af OS X inkluderer softwarekomponenten “Core Animation” som er ansvarlig for de lækre animationer brugt i dens User Interface. Core Animation er ikke endnu på Mac’s, men vil være en del af Mac OS X v10.5 “Leopard”.

Andet

iPhone har et indbygget batteri, der, som i iPods, ikke kan erstattes. Batteriet kan klare at afspille film, gå på nettet eller taletid i op til fem timer. Batterilivet for musikafspilning er 16 timer. Det er ukendt hvor lang tid batteriene klarer i søvnmode. Der følger nye earplugs med som til iPod’s, med en mikrofon i. Opkald kan blive taget eller afsluttes ved at trykke på mikrofonen. Trådløse earplugs med mikrofon følger med, når du køber en iPhone.

Specifikationer

Specificationerne som er vist på Apple’s egen website er :

Skærmstørrelse: 3,5” på tværs
Skærmresolusion: 320×480 pixels på 160 ppi
Tastatur: Multi-berørings skærm interface (“Hjem” knappen er iPhones eneste fysiske panelknap)
Operativsystem: OS X Mobile
Hukommelse: oprindeligt 4 eller 8 GB flashhukommelse, nu i 8 GB eller 16 GB
Quad-bånd GSM(GSM 850, GSM 900, GSM 1800, GSM 1900)
Wifi (802.11b/802.11g), EDGE og Bluetooth 2.0 med EDR
2 megapixel kamera
Indbygget genopladligt, fast monteret batteri med op til 5 timer samtale/video/browsing tid eller op til 16 timer musikafspillingstid
Størrelse: 115mm×61mm×11.6mm (4.5”×2.4”×0.46”)
Vægt: 135 g (4.8 oz)

iPhone 3G

iPhone 3G er den nye version af iPhone[2]. Den blev annonceret den 9. juni 2008 ved Worldwide Developer Conference i San Francisco, Californien, og bliver udgivet den 11. juli 2008, i 22 forskellige lande; heriblandt Danmark[3]. I første omgang er det kun Telia der kommer til at sælge iPhone 3G i Danmark.[4] iPhone 3G kommer i to udgaver; en sort 8GB, og en sort eller hvid 16 GB udgave. Den eneste forskel på de to udgaver, udover pladsen, er at 16GB-udgaven også fås med hvid baggrund, og ikke den almindelige sorte baggrund.[5]

Funktioner

  • Hovedskærm: Få hurtigt adgang til alt, hvad man skal bruge. Fra hovedmenuen kan man vælge sine iPhone-programmer og webklip med et enkelt tryk – også mens man taler i telefon. Og der er ikke to ens hovedmenuer. Det skyldes, at du kan tilpasse din hovedmenu med alle de programmer og webklip, du vælger.
  • Telefon: Med iPhone foretager du opkald ved blot at trykke på et navn eller et nummer. Alle dine kontakter vises på en liste, som du ruller på ved at svirpe med en finger.
  • Mail: E-post på iPhone ser ud og fungerer som e-post på computeren. Med understøttelse af populære e-postservere og -udbydere – inklusive MobileMe, Microsoft Exchange, Yahoo! Mail, Google Gmail og AOL – og de fleste standardsystemer til IMAP- og POP-post får du e-post lige ned i lommen med iPhone.
  • Safari: Webbrowseren på iPhone er Safari – den hidtil mest avancerede webbrowser på en bærbar enhed. Og med 3G og Wi-Fi kan du surfe hurtigt på det rigtige Internet. iPhone synkroniserer også bogmærker fra din pc eller Mac, og der er indbygget søgning med Google og Yahoo!.

App Store program til at downloade programmer med.

Kildeliste


Skabelon:Link GA

Skabelon:Link FA