Forskel mellem versioner af "Tamperret"

Spring til navigation Spring til søgning
9 bytes fjernet ,  for 12 år siden
m
Fjerner : fra overskrifter; kosmetiske ændringer
m (Fjerner : fra overskrifter; kosmetiske ændringer)
'''Tamperretten''' var en retsinstans der efter [[reformationen]] videreførte en del af [[kirkeret]]tens (den kanoniske ret) bestemmelser om [[ægteskab]]ssager. Retten bestod af [[Stiftamtmand]]en og de nærmest boende lærde mænd eller [[sognepræst]]er, i København og Sjællands Stift: Stiftamtmanden og [[konsistorium]].
 
I [[Christian 5.]] "[[Danske Lov]]" fra 1683 tilføjes regler om at fraskilte kunne få tilladelse til at gifte sig igen, fordi kirken ikke længere betragtede ægteskabet som et [[sakramente]]. Tilladelsen til nyt ægteskab var således ikke en automatisk ret, som man fik, når [[skilsmisse]]n var en realitet.
 
I [[København]] overgik sagerne i [[1771 ]] til den nyoprettede [[Hof- og Stadsret]], der fik myndighed til at dømme i ægteskabssager for hele [[Sjællands Stift]], og retten var ikke længere bundet til kun at behandle ægteskabssagerne på de gamle "tamperdage".
I resten af landet behandlede tamperretterne skilsmisseanmodningerne frem til [[1797]].
 
Tamperretten trådte sammen fire gange om året - på tamperdagene . Navnet er en fordanskning af det [[latin]]ske [[quatuor tempora]] - de fire tiders faste, som kirkeåret var inddelt i. Der fandtes en tamperret for hvert stift.
 
 
== Kilder/henvisninger: ==
* [http://www.landsarkivetkbh.dk/hovedst/txt/kilder/tamper.htm Landsarkivet for Sjælland, Lolland-Falster og Bornholm]
 
* Håndbog for danske lokalhistorikere.
* Illustreret Religionsleksikon
 
[[Kategori:Retsvæsen]]
242.767

redigeringer

Navigationsmenu