Mono (software): Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Retter link fra flertydig til specifik artikel; kosmetiske ændringer
No edit summary
Linje 34: Linje 34:


* [[C Sharp|C#]]
* [[C Sharp|C#]]
* Java
* [[Java]]
* Boo
* [[Boo]]
* Nemerle
* [[Nemerle]]
* Viasul Basic.NET
* [[Visual Basic|Visual Basic.NET]]
* Python
* [[Python]]
* Javascript
* [[Javascript]]
* Oberon
* [[Oberon]]
* PHP
* [[PHP]]
* Object Pascal
* [[Object Pascal]]


== Eksterne links ==
== Eksterne links ==

Versionen fra 27. mar. 2009, 09:52

Mono
Udvikler(e) Novell
Udgivet 30. juni 2004
Stabil version 1.9.1 (22. april 2008)
Nyeste version 2.0 Beta (1. august 2008)
Operativsystem Linux
Mac OS X
Solaris
UNIX
Windows
Type Platform
Licens GPLv2, LGPLv2 og MIT
Hjemmeside Mono-Project.com

Mono er et open source tiltag for at skabe et frit udviklingsmiljø for .NET udviklere, der ellers er begrænsede i deres valg af operativsystem til Microsoft Windows. Mono er designet som en multiplatform applikation og kører på flere unix varianer heriblandt Linux, Solaris og Mac OS X. Mono bliver støttet økonomisk af Novell, hvilket har medvirket at Mono er blevet udviklet hurtigere end mange andre open source projekter. Microsoft har brugt ECMA til at udvikle standarder for .NET og Mono stiler efter en fuldstændig overholdelse af disse. Mange .NET udviklere betragter mange af de ressourcer Microsoft stiller til rådighed som en del af .NET frameworket og disse features kan Mono med stor sandsynlighed aldrig implementere, og der vil derfor eksistere forskelle mellem de to udviklingsmiljøer, se senere afsnit.

Mono er ikke begrænset til et fast antal programmeringssprog. Istedet er det muligt at designe en oversætter fra et givet sprog a til CLI og tilpasse det i Mono miljøet. På den måde er det muligt at udvikle .NET applikationer i a. Mono understøtter en større mængde programmeringssprog, se senere.

Forskelle i udviklingsmiljøer

Standardliseringen foretaget af ECMA så tidligt i processen har været til at minimere de forskelle der er mellem Mono projektet og Microsoft .NET. Microsoft har valgt at binde deres .NET med en intern måde at designe GUI applikationer på, kaldet Windows.Forms. Mono har istedet valgt at binde deres miljø med GTK og GTK og Windows.Forms er ikke kompatible.

Visse dele af Mono udviklingsholdet er i færd med udvikling, der skal gøre Mono kombatibelt med Window.Forms, men i det Window.Forms er bundet tæt med underliggende Windows funktionalitet er det ikke sikkert det er muligt at emulere den opførsel.

Programmeringssprog

Mono er, som tidligere nævnt, ikke bundet til en fast række programmeringssprog, men kan understøtte enhver oversætter, der oversætter til IL. Følgende er en liste over de nuværerende understøttede sprog:

Eksterne links


SoftwareSpire
Denne artikel om software og programmering er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.