Pligt: Forskelle mellem versioner

Spring til navigation Spring til søgning
13 bytes fjernet ,  for 13 år siden
m
små rettelser
m (Sammenskrivningsforslag)
m (små rettelser)
Pligten er et nøglebegreb i [[etik]]ken, og den ligger under moralforskrifter, som tilsyneladende er meget ensartede fra samfund til samfund og fra tidsalder til tidsalder.
 
I den moderne opfattelse af etiske forskrifter har man bevæget sig væk fra pligtstyring og over til lystmotivation. Det er sket samtidig med, at [[postmodernisme|postmodernistiskepostmoderne]] filosoffer har forkastet "den store fortælling", og der er den sammenhæng mellem de to tankesæt, at pligt kun kan sættes igennem som krav, når den har et underlag i form af et fælles samfundssyn. Med tabetl af et [[Religion|religiøst]] eller [[humanisme|humanistisk]] syn på tilværelsen, kan der ikke længere opstilles almengyldige [[norm]]er for [[Borgerpligter|borgernes pligt]] overfor hinanden og samfundet. I stedet bliver det op til den enkelte at vælge eller sammenstykke sine motivationer, ganske som man vil, og man er ikke bundet af andet, end det der udspringer af de personlige valg.
 
Hvor pligt ikke bæres af en enig grundholdning, kan den gennemtvinges ved hjælp af [[sanktion]]er, men når man har givet afkald på at bruge negative sanktioner, vil pligtforsømmelse forekomme mere og mere hyppigt. Nogle vil se dette som et sørgeligt forfald, mens andre blot vil se det som endnu et af tidens tegn. For indvandrerepersoner med en meget streng opfattelse af pligt vil sådan en situation opleves som et fuldstændigt tab af sammenhæng og stabilitet i samfundet.
 
== Se også ==
80

redigeringer

Navigationsmenu