Forskel mellem versioner af "Ararats bjerg"

Spring til navigation Spring til søgning
7 bytes tilføjet ,  for 12 år siden
m
Fjerner overflødigt punktum efter fodnote; kosmetiske ændringer
m (robot Tilføjer: os:Арарат)
m (Fjerner overflødigt punktum efter fodnote; kosmetiske ændringer)
Teknisk set er Ararat en [[stratovulkan]] formet af flydende lava. Bjergkomplekset består af to toppe og et lava-plateau mellem dem. Sidst der var aktivitet på vulkanen var et stort [[jordskælv]] var i juli [[1840]].
 
== Religion ==
Ararats bjerge nævnes i [[Bibelen]]. I [[Første Mosebog]] kapitel 8 beskrives det, hvordan [[Noa]] strander på Ararats bjerge, efter at jorden er blevet oversvømmet ved [[syndfloden]]. Den første latinske oversættelse af bibelen fra [[Græsk (sprog)|græsk]] og [[Hebraisk (sprog)|hebraisk]], ''[[Vulgata]]'', taler om ''montes Armeniae'', altså ”de armenske bjerge”. Dette blev rettet i den senere [[katolicisme|katolske]] bibeloversættelse, ''[[Nova Vulgata]]'' til udtrykket ''montes Ararat'', ”Ararats bjerge”.<ref>[http://www.bible-earth.net/logbuch/?p=97 Bible Earth: Ved arkens landingsplads]</ref>. Når der snakkes om Ararats bjerge, er det, fordi arken ikke nødvendigvis strandede på Mount Ararat, men måske på et af de nærliggende bjerge.
 
== Politik ==
Selv om Ararat i dag ligger på tyrkisk område, er bjerget nationalsymbol for armenierne, og det indgår i det [[Armenien|armenske]] rigsvåben, ligesom det førhen var en del af statsvåbnet for det [[Armenske SSR]]. Tyrkiet har protesteret med henvisning til, at bjerget ligger på tyrkisk territorium, og at det derfor ikke må misbruges af hverken [[Sovjetunionen]] eller Armenien. Forklaringen ligger i, at Ararat tidligere lå inde i det armenske kongerige, og at det kun er forholdsvist sene, osmanniske erobringer, der har gjort det til en del af det nuværende Tyrkiet.
 
I øvrigt besvarede den daværende sovjettiske udenrigsminister, [[Andrei Andrejewitsch Gromyko|Gromyko]] den tyrkiske protest med en henvisning til, at Tyrkiet fører halvmånen i sit flag, skønt hverken månen eller dele af den tilhører Tyrkiet.
 
== Note ==
{{Reflist}}
 
== Eksterne henvisninger ==
*[http://www.pdfnet.dk/default2.asp?show=1434&foldud=1434&tybe=4 Noahs Ark] på [[PDFnet]].
 
242.767

redigeringer

Navigationsmenu