Noa

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Disambig bordered fade.svg Denne artikel omhandler den bibelske person Noa. Opslagsordet har også en anden betydning, se NOA.
Udsnit fra et miniaturemaleri fra Mogulriget i Indien fra 1500-tallet som forestiller en muslimsk version af den bibelske historie om syndfloden og Noas ark. Noa regnes som islamisk profet og omtales i Koranen som Nuh

Noa (af det hebræiske ord for "hvile", נוֹחַ Nôaḥ) er en person fra Biblen og Koranen, som er hovedpersonen i Det Gamle Testamentes fortælling om Syndfloden (1. Mosebog 5-9).

I den islamiske tradition staves hans navn Nuh. Han bliver af muslimer anset for at være en af de fem vigtigste profeter.

Ifølge Biblen byggede Noa skibet Noas ark så stort, at det kunne rumme netop et par af alle jordens dyrearter, og reddede dermed mennesker og dyr fra Syndfloden.

Ifølge Bibelen var Noas farfar Metusalem og hans far Lemek. Lemek var 182 år da han "avlede" Noa. Noa var 500 år gammel da han avlede de tre sønner Sem, Kam og Jafet, og han var ca. 600 år gammel, mens Syndfloden stod på. Noas hustru, de tre sønner og deres hustruer var med i arken.

hebraisk staves navnet Noa ved hjælp af konsonanterne NH (for "Noah"). Disse konsonanter går igen som en rød tråd i syndflodsberetningen. Det hedder at Noa masa'hen (= fandt nåde), wayyinnahem (= han fortrød), nihamti (= jeg fortryder), wattanah (= arken hvilede), osv.[1]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Daniel Mendelsohn: Forsvunnet (s. 200), forlaget Press, Oslo 2010, ISBN 978-82-7547-329-3

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


BibelStub
Denne artikel om et emne fra Det Gamle Testamente eller Tanakh er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Religion