Noa

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Spring til navigation Spring til søgning
Gnome globe current event.svgDenne artikel eller dette afsnit er forældet
Se artiklens diskussionsside eller historik.
Kopieret tekst fra gammelt opslagsværk, og det er rimeligt at formode at der findes nyere viden om emnet. Hvis teksten er opdateret, kan denne skabelon fjernes.
Clockimportant.svg
Udsnit fra et miniaturemaleri fra Mogulriget i Indien fra 1500-tallet som forestiller en muslimsk version af den bibelske historie om syndfloden og Noas ark. Noa regnes som islamisk profet og omtales i Koranen som Nuh

Noa (af det hebræiske ord for "hvile", נוֹחַ Nôaḥ) er en person fra Biblen og Koranen, som hovedpersonen i Det Gamle Testamentes fortælling om Syndfloden (1. Mosebog 5-9). I den islamiske tradition, staves hans navn Nuh, han bliver af muslimer anset for profet.

Noa byggede skibet Noas ark så stort, at det kunne rumme netop et par af alle jordens dyrearter, og reddede dermed mennesker og dyr fra Syndfloden.

Ifølge Bibelen var Noas farfar Metusalem og hans far Lemek. Lemek var 182 år da han "avlede" Noa. Noa var 500 år gammel da han avlede de tre sønner Sem, Kam og Jafet, og han var ca. 600 år gammel, mens Syndfloden stod på. Noas hustru, de tre sønner og deres hustruer var med i arken.

hebraisk staves navnet Noa ved hjælp af konsonanterne NH (for "Noah"). Disse konsonanter går igen som en rød tråd i syndflodsberetningen. Det hedder at Noa masa'hen (= fandt nåde), wayyinnahem (= han fortrød), nihamti (= jeg fortryder), wattanah (= arken hvilede), osv.[1]

Referencer[redigér | redigér wikikode]

  1. ^ Daniel Mendelsohn: Forsvunnet (s. 200), forlaget Press, Oslo 2010, ISBN 978-82-7547-329-3

Eksterne henvisninger[redigér | redigér wikikode]


BibelStub
Denne artikel om et emne fra Det Gamle Testamente eller Tanakh er kun påbegyndt. Du kan hjælpe Wikipedia ved at tilføje mere.
Religion