Dybbøl (Sønderborg Kommune): Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m Ensretter kildehenvisninger; kosmetiske ændringer
Opdatering af indbyggertal
Linje 10: Linje 10:
|float=right
|float=right
}}
}}
'''Dybbøl''' (tysk: ''Düppel'') ligger i [[Sønderjylland]] og er en lille by med 2.449 indbyggere ([[2008]]) <ref>[http://www.statistikbanken.dk/BEF44 Statistikbanken Tabel BEF44]</ref> i [[Dybbøl Sogn]] på [[Sundeved]] mellem [[Stenderup]] og [[Dybbøl Banke]]. [[Dybbøl Kirke]] er byens vartegn, men det er [[Dybbøl Mølle]] ved udkanten af [[Sønderborg]], man først og fremmest forbinder byen med.
'''Dybbøl''' (tysk: ''Düppel'') ligger i [[Sønderjylland]] og er en lille by med 2.465 indbyggere ([[2009]]) <ref>[http://www.statistikbanken.dk/BEF44 Statistikbanken Tabel BEF44]</ref> i [[Dybbøl Sogn]] på [[Sundeved]] mellem [[Stenderup]] og [[Dybbøl Banke]]. [[Dybbøl Kirke]] er byens vartegn, men det er [[Dybbøl Mølle]] ved udkanten af [[Sønderborg]], man først og fremmest forbinder byen med.


Dybbøl har udvidet sig de senere år og nye bebyggelser er kommet til i byområdet. Byen ligger i [[Sønderborg Kommune]] og hører til [[Region Syddanmark]].
Dybbøl har udvidet sig de senere år og nye bebyggelser er kommet til i byområdet. Byen ligger i [[Sønderborg Kommune]] og hører til [[Region Syddanmark]].

Versionen fra 1. maj 2009, 14:24

Dybbøl (Danmark)
Dybbøl
Dybbøl
Dybbøls beliggenhed

Dybbøl (tysk: Düppel) ligger i Sønderjylland og er en lille by med 2.465 indbyggere (2009) [1] i Dybbøl SognSundeved mellem Stenderup og Dybbøl Banke. Dybbøl Kirke er byens vartegn, men det er Dybbøl Mølle ved udkanten af Sønderborg, man først og fremmest forbinder byen med.

Dybbøl har udvidet sig de senere år og nye bebyggelser er kommet til i byområdet. Byen ligger i Sønderborg Kommune og hører til Region Syddanmark.

Oprindelsen til navnet

Forleddet er et gammelt mandsnavn Dytti, efterleddet -bøl betyder 'enkeltgård'. Navnet betyder altså "Dyttis enkeltgård", eller måske snarere "Dyttis udflyttergård". [2]


Dybbøls historie

Slaget ved Dybbøl i 1864 regnes for en vigtig del af danmarkshistorien. Her fandt krigen, mellem tyskerne (preusserne) og østrigerne på den ene side og danskerne på den anden, sin afgørelse. Kampene ved Dybbøl bevirkede at Danmark tabte krigen og måtte ved Fredsslutningen afgive områderne Slesvig, Holsten og Lauenborg. Efterfølgende betød det, at Sønderjylland - dvs. området syd for Kongeåen og Ribe - blev afgivet til Tyskland og forblev tysk indtil Genforeningen i 1920, hvor grænsen flyttedes til sit nuværende sted. Dybbøl blev herefter et symbol på Danmarks nederlag og endelige ophør som europæisk krigsmagt.

Skanserne ved Dybbøl

Den 5. juni 1848 fandt der kampe sted mellem Danmark og Tyskland (Preussen), og her lykkedes det danskerne (trods det at være i undertal) at holde stand over for de tyske tropper. Dette medførte at den danske stat i 1855 bevilligede penge til tre stærke skanser ved Dybbøl, men arbejdet gik først i gang seks år senere i 1861. 10 skanser var ikke bygget færdige da tyske soldater rykkede frem i 1864, og trods visse hurtige udbedringer faldt Dybbøls skanser d. 18. april efter 34 dages heftige beskydninger, og Danmark måtte kapitulere. Tyskernes styrke var på 37.000 mand, mens danskernes var på 11.000. Ved slagets afslutning var 6.000 soldater blev dræbt, sårede eller tilfangetagne, heraf godt 4.800 danskere. Tyskerne udbyggede herefter skanserne fra 1865-70, bl.a. blev Kongeskansen bygget i denne periode, samme skanse hvor den officielle genforeningsfest fandt sted 11. juli 1920.

Se også

Kilder

  1. ^ Statistikbanken Tabel BEF44
  2. ^ Dybbøl - Udvalgte stednavnes betydning, NAVNEFORSKNING, Københavns Universitet

54°54′N 9°43′Ø / 54.900°N 9.717°Ø / 54.900; 9.717