Spring til indhold

Næstved Løve Apotek: Forskelle mellem versioner

11 bytes tilføjet ,  for 13 år siden
Formateret, linkfix
(Formateret, linkfix)
'''Næstved Løve Apotek''' er oprettet ved kongelig bevilling d. [[7. juni]] [[1640]], og er således et af Danmarks ældste [[apotek]]er.
{{formatering}}
 
'''Næstved Løve Apotek''' er oprettet ved kongelig bevilling d. 7. juni [[1640]], og er således et af Danmarks ældste [[apotek]]er.
== Historie ==
Ved oprettelsen fandtes der på [[Sjælland]], foruden i [[København]], kun apoteker i [[Sorø]] og [[Helsingør]].
I [[1695]] flyttede apoteket til en ejendom på [[Axeltorv]], hvor den nuværende apoteksejendom stadig ligger. Næstved Løve Apotek har således haft til huse på samme adresse i mere end 310 år.
 
I [[1853]] blev apoteket ombygget. Arbejdet udførtes med den kendte [[arkitekt]] [[Michael Gottlieb Bindesbøll]], som bedst huskes for sit hovedværk; [[Thorvaldsens Museum]].
Løve Apotekets nye hovedbygning må have vakt megen begejstring, siden Bindesbøll efterfølgende fik lov at opføre rådhuset på [[Hjultorv]] (det nuværende ting- og arresthus).
Fra ombygningen i [[1853]] stammer ligeledes apotekets smukke glasloft, med de otte håndmalede lægeplanter, som stadig kan ses i apotekets publikumsrum.
 
I [[1951]] afsluttedes en gennemgribende ombygning af apoteket, med [[Orla Dietz]] som [[arkitekt]]. Det var ved denne ombygning, at Bindesbølls oprindelige facade blev ændret, og at apoteket fik sin nuværende facade, beklædt med sandsten nederst og pudset foroven.
I denne periode blev grundlaget for en omfattende produktion af [[lægemidler]] til [[Næstved Centralsygehus]] skabt, hvilket fik stor betydning for Næstved Løve Apotek de følgende årtier og som gjorde apoteket til et af Danmarks største produktionsapoteker i perioden.
 
I [[1977]] overtagerovertog ''[[cand.pharm.]]'' Preben Rejnhold Jørgensen bevillingen til Næstved Løve Apotek. Produktionen af lægemidler havde sidst i [[1970’erne]] nået et omfang, der gav pladsproblemer i den gamle apotekergård, idet apoteket nu leverede sterile infusionsvæsker til [[sygehus]]e i hele [[Danmark]]. Som følge deraf opførte Preben Rejnhold Jørgensen en stor sterilfabrik i Holsted Park, som blev indviet i [[1981]] og havde op til 65 ansatte.
Som følge af en ændring af [[apotekerloven]] i [[1984]], stoppede Næstved Løve Apoteks egenproduktion af [[lægemidler]]. Ligeledes som følge af lovændringen blev sterilfabrikken afhændet til [[DAK-laboratoriet]] (senere [[Nycomed]]) omkring 1990.
 
Som følge af en ændring af [[apotekerloven]] i [[1984]], stoppede Næstved Løve Apoteks egenproduktion af [[lægemidler]]. Ligeledes som følge af lovændringen blev sterilfabrikken afhændet til [[DAK-laboratoriet]] (senere [[Nycomed]]) omkring [[1990]].
 
== Apoteket idag ==
Bevillingen til Næstved Løve Apotek indehaves i dag af ''[[cand.pharm.]]'' Jacob Hjelme, som overtog apoteket i [[2006]].
 
Næstved Løve Apotek består i dag af hovedapoteket på [[Axeltorv]], [[Apoteksudsalg]]et i [[Fensmark]] samt [[Apoteksudsalg]]et i [[Næstved Storcenter]].
Apoteket beskæftiger ca. 25 ansatte, som tæller [[farmaceut]]er, [[farmakonom]]er, [[defektrice]]r og [[ufaglært]]e. Apoteket er uddannelsessted for [[farmakonomelev]]er og modtager desuden hvert forår to [[farmaceutstuderende]], fra [[Det Farmaceutiske Fakultet]], på et halvt års studieophold.
14.955

redigeringer