Dagen (2002): Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
m Robot: Ændrer Kategori:Danske aviser
m flyttede Dagen til Dagen (2002): flytter for at gøre plads til flertydig
(Ingen forskel)

Versionen fra 1. sep. 2009, 16:37

Dagen var det første nystartede landsdækkende danske dagblad i noget nær 50 år. Det udkom med 41 numre i perioden 22. oktober til 6. december 2002, hvor bladet gik i betalingsstandsning med et driftsunderskud på 34,9 millioner kroner. Konkursen var en realitet den 13. december 2002.

Bag avisen stod pengemanden Peter Linck og i chefredaktørstolen sad Kresten Schultz Jørgensen.

Den måske største succes havde Dagen som mediebegivenhed. Dækningen var intens, og fænomenet blev kaldt alt fra "et oppusteligt luftkastel i dotcom-klassen" til "min generations gode mulighed for at sætte en dagsorden og gøre en forskel i et ellers alt for rigidt mediebillede." Den redaktionelle vision fokuserede på at være et dansk dagblad, der tog udgangspunkt i en global virkelighed, hvor industrisamfundets ideologiske indholds-kategorier ikke længere føles tidssvarende, og hvor journalistiske kategorier som indland/udland, erhvervsstof/politik/kultur ikke længere repræsenterer læsernes praktiske virkelighed. Dagen gjorde endvidere brug af fortællende og narrativt funderet journalistik som et forsøg på at kvalificere gængse fortælletekniske værktøjer.

Avisprojektet fik et retsligt efterspil, idet Peter Linck den 13. oktober 2006 i Københavns Byret blev idømt seks måneders betinget fængsel for at have udstedt delvist fiktive fakturaer for annoncering i avisen. Dommen blev stadfæstet af Østre Landsret 29. maj 2007. Begivenhederne omkring Dagens storhed og fald er beskrevet i bogen Ingen kender Dagen af Mads Brügger og Nikolaj Thomassen.

Danmark har tidligere haft en avis ved navn Dagen, der udkom 1803-1843. Blandt avisens redaktører og skribenter var litteraten Knud Lyne Rahbek, Tivolis grundlægger Georg Carstensen og filosoffen Frederik Christian Sibbern.

Se også

Eksterne henvisninger