Spring til indhold

Hofmester: Forskelle mellem versioner

1.494 bytes tilføjet ,  for 13 år siden
flyttet fra Hovmester
m (hovmester)
(flyttet fra Hovmester)
'''Hofmester''' (eller '''hovmester''') en betegnelse for en højtstående hofembedsmand.
#REDIRECT[[hovmester]]
 
Betegnelsen blev i den senere [[Middelalder]] i [[Tyskland]] gængs at anvende om en højtstaaende hofembedsmand, såvel hos kongen (kejseren) som hos [[kurfyrste|fyrsterne]]. Hos de sidste var hofmesteren som oftest på een gang chef for hofstaten og fyrstens stedfortræder og øverste minister.
 
Hos kejseren deltes embedet derimod tidlig, således at forretningerne vedrørende hofholdningen henlagdes under en hushofmester, de politiske forretninger, derunder forsædet i Hofrådet i kejserens sted, til en overhofmester eller senere rigshofmester.
 
Efter tysk forbillede indførtes embedet i [[Valdemar Atterdag]]s tid i [[Danmark]], hvor det kom til at danne grundlaget for det senere embede som [[rigshofmester]].
 
I senere tid fik hofmester eller, som det efterhånden også skreves, hovmester en mere almindelig betydning, idet det brugtes dels om enhver, der forestod en større husholdning, selv om det ikke var en konges eller fyrstes, dels om opdragere for fornemme folks børn og overhovedet om huslærere.
 
Sidstnævnte betydning stammer vel fra, at en sådan hofmester, hvor det drejede sig om prinser og prinsesser, ikke blot var leder af opdragelsen, men også chef for den pågældendes hofstat og den dertil hørende hofholdning.
 
Nærmest herhen hører det, at forstanderen for [[Sorø Akademi]], så længe dette bestod som sådant, førte titelen over-Hofmester.
 
{{Salmonsens}}
 
[[Kategori:Titler]]
14.332

redigeringer