Sigurd Fafnersbane: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
No edit summary
mNo edit summary
Linje 5: Linje 5:
[[File:Sö 101, Ramsund.jpg|thumb|Billed- og runeristningen på Ramsundsberget i Södermanland i Sverige (Sö 101)]]
[[File:Sö 101, Ramsund.jpg|thumb|Billed- og runeristningen på Ramsundsberget i Södermanland i Sverige (Sö 101)]]


'''Sigurd Fafnersbane''' er en figur i [[nordisk mytologi]] ([[Ældre Edda]]) og den islandske Vølsungesagaen), søn af [[Sigmund]] og [[Hjørdis]] og gift med [[Gudrun]]. Med sværdet [[Gram (sværd)|Gram]] dræber han [[Fafner]], som er i slange/drageskikkelse, og får derefter tilnavnet "Fafnersbane". Derefter dræber han smeden Regin, som er Sigurds fosterfader og Fafners broder. Billeder på resterne av en portal fra den nedbrudte Hylestad [[stavkirke]] i Setesdal [[Norge]] og en kristen billed- og runeristning på Ramsundsberget i [[Södermanland]] i [[Sverige]], er eksempler på [[middelalderen]]s billedfremstillinger av disse episodene i Vølsungesagaen og Den Ældre Edda.
'''Sigurd Fafnersbane''' er en figur i [[nordisk mytologi]] ([[Ældre Edda]] og den islandske Vølsungesagaen), søn af [[Sigmund]] og [[Hjørdis]] og gift med [[Gudrun]]. Med sværdet [[Gram (sværd)|Gram]] dræber han [[Fafner]], som er i slange/drageskikkelse, og får derefter tilnavnet "Fafnersbane". Derefter dræber han smeden Regin, som er Sigurds fosterfader og Fafners broder. Billeder på resterne av en portal fra den nedbrudte Hylestad [[stavkirke]] i Setesdal [[Norge]] og en kristen billed- og runeristning på Ramsundsberget i [[Södermanland]] i [[Sverige]], er eksempler på [[middelalderen]]s billedfremstillinger av disse episodene i Vølsungesagaen og Den Ældre Edda.


Sigurd bliver efter sin død én af [[Einherjer]]ne sammen med sin far.
Sigurd bliver efter sin død én af [[Einherjer]]ne sammen med sin far.

Versionen fra 18. jan. 2010, 21:47

Billed- og runeristningen på Ramsundsberget i Södermanland i Sverige (Sö 101)

Sigurd Fafnersbane er en figur i nordisk mytologi (Ældre Edda og den islandske Vølsungesagaen), søn af Sigmund og Hjørdis og gift med Gudrun. Med sværdet Gram dræber han Fafner, som er i slange/drageskikkelse, og får derefter tilnavnet "Fafnersbane". Derefter dræber han smeden Regin, som er Sigurds fosterfader og Fafners broder. Billeder på resterne av en portal fra den nedbrudte Hylestad stavkirke i Setesdal Norge og en kristen billed- og runeristning på Ramsundsberget i Södermanland i Sverige, er eksempler på middelalderens billedfremstillinger av disse episodene i Vølsungesagaen og Den Ældre Edda.

Sigurd bliver efter sin død én af Einherjerne sammen med sin far.

Sigurd-figuren har en del ligheder med den germanske Nibelung-sagnheld Siegfred, der bla. indtager en fremtrædende rolle i Wagners cykliske opera-epos om Nibelungens Ring.

Bibliografi

  • [1] Edgar Haimerl, "Sigurd – ein Held des Mittelalters: Eine textimmanente Interpretation der Jungsigurddichtung," Alvíssmál 2 (1993): 81–104 (English summary, p. 104).

Eksterne links

ArtikelstumpSpire
Denne artikel er en spire som bør udbygges. Du er velkommen til at hjælpe Wikipedia ved at udvide den.