Forskel mellem versioner af "ØMU"

Spring til navigation Spring til søgning
657 bytes tilføjet ,  for 11 år siden
Folkeafstemninger mm.
m (robot Ændrer: bs:Evropska monetarna unija)
(Folkeafstemninger mm.)
Økonomisk set er en [[møntunion]] (eller ''monetær union'') det fænomen, at nogle lande vælger at have en fælles [[valuta]]. Den Økonomiske og Monetære Union startede som et forslag om at skabe en sådan valuta for [[EU]]'s medlemsstater. Den fælles mønt er nu indført (se artiklen om [[euro]]en for mere information).
 
== ØMU'ens historiefaser ==
 
[[Jacques Delors|Delors]]-rapporten fra [[1989]] <ref>[http://web.archive.org/web/20060630175625/ec.europa.eu/economy_finance/euro/origins/delors_en.pdf ''Report on economic and monetary union in the European Community'' (Jacques Delors-rapporten), juni 1988]</ref> formulerede en plan om at introducere ØMU'en i tre faser, og den indeholdt også dannelsen af institutioner såsom det [[Europæiske System af Centralbanker]], der ville blive ansvarlige for at formulere og implementere monetær politik.
ØMU'ens tre faser er de følgende:
 
=== Første fase: Fra [[1. juli]] [[1990]] til [[31. december]] [[1993]] ===
 
[[Maastricht-traktaten]] gør i [[1992]] ØMU'en til et formelt mål, og den etablerer et antal økonomiske konvergenskriterier m.h.t. inflation, offentlige finanser, renter og valutakurser.
 
Denne traktat træder i kraft den [[1. november]] [[1993]]. Danmark stemmer dog nej til Maastricht-traktaten og får nogle forbehold ([[Det nationale kompromis]]), så Danmark bl.a. er undtaget fra ØMU'ens 3. fase.
 
=== Anden fase: Fra [[1. januar]] [[1994]] til [[31. december]] [[1998]] ===
 
Det [[Økonomiske Monetære Institut]] etableres som forløber for Den [[Europæiske Centralbank]]. Dets opgave er dels at styrke det monetære samarbejde mellem medlemsstaterne og deres nationalbanker, dels at planlægge mønter og sedler.
Den [[16. december]] [[1995]] besluttes den nye valutas navn ([[euro]]) og overgangsordningernes varighed.
 
Den [[16. juni|16.]]-[[17. juni]] [[1997]] beslutter Det [[Europæiske Råd]] i [[Amsterdam]] at antage [[Stabilitets- og Vækstpagten|Stabilitetspagten]], der skal sikre budgetdisciplin efter euroens indførelse (denne pagt er dog kommet under pres i [[Finanskrisen 2007-2010]]), og et nyt kurssamarbejde, [[ERM2]], etableres for at sikre stabilitet mellem euroen og de nationale valutaer tilhørende lande, der endnu ikke er trådt ind i [[eurozonen]]. Danmark deltager frivilligt i ERM2.
 
Den [[1. juni]] [[1998]] oprettes den [[Europæiske Centralbank]] (ECB), og den [[31. december]] [[1998]] beregnes og fastlåses de indbyrdes vekselkurser mellem de valutaerne for de 11 deltagende lande ([[Belgien]], [[Finland]], [[Frankrig]], [[Holland]], [[Irland (ø)|Irland]], [[Italien]], [[Luxemburg]], [[Portugal]], [[Spanien]], [[Tyskland]] og [[Østrig]]) og euroen.
Fra begyndelsen af [[1999]] er euroen nu en rigtig valuta, og en fælles monetær politik indføres af centralbanken. Det varer endnu tre år, før de fysiske mønter og sedler indføres, men juridisk eksiterer de nationale valutaer ikke længere.
[[Grækenland]] tilslutter sig de 11 andre lande den [[1. januar]] [[2000]].
 
I 2000 stemmer danskerne nej til at deltage i den tredje fase (se [[Folkeafstemningen om Danmarks deltagelse i den fælles valuta]]), men deltager altså fortsat i de to første. Storbritannien har også en undtagelse overfor euroen, men alle nye medlemslande har pligt til at indføre euroen når de overholder kriterierne, dette gælder også Sverige men er endnu ikke blevet håndhævet (se [[euro]]).
 
Euro-mønter og -sedler indføres endelig i januar [[2002]].
 
For nuværende medlemslande se [[eurozonen]].
 
== Noter og referencer ==
87

redigeringer

Navigationsmenu