Mineral: Forskelle mellem versioner

Fra Wikipedia, den frie encyklopædi
Content deleted Content added
m robot Tilføjer: pnb:معدنیات
m [r2.5.2] robot Tilføjer: oc:Mineral
Linje 71: Linje 71:
[[nn:Mineral]]
[[nn:Mineral]]
[[no:Mineral]]
[[no:Mineral]]
[[oc:Mineral]]
[[pl:Minerał]]
[[pl:Minerał]]
[[pnb:معدنیات]]
[[pnb:معدنیات]]

Versionen fra 26. nov. 2010, 01:21

For alternative betydninger, se Mineral (flertydig). (Se også artikler, som begynder med Mineral)
Beryl

Mineraler er homogene, naturligt forekommende, faste, uorganiske stoffer med en defineret krystalstruktur og en bestemt kemisk sammensætning. Den kemiske formel kan i visse tilfælde variere mellem kendte endepunkter i et mineralsystem. Mineraler bliver dannet gennem geologiske processer.

Studiet af mineraler kaldes mineralogi. Hidtil er der beskrevet over 3.500 forskellige mineraler, og der opdages hvert år nye.

Et grundfjeld og sedimentet, der dækker grundfjeldet (de organiske komponenter undtaget) er opbygget af mineraler. De mineraler, der indgår i almindelige jordarter og bjergarter (bjertartsdannede mineraler) udgør kun et fåtal af alle kendte mineraler. Der findes også faste, ikke-krystalinske stoffer, som dannes ved geologiske processer (f.eks. vulkansk glas), der pr. definition ikke er mineraler.

Mange mineraler er vigtige råstoffer i kemisk og metallurgisk industri, og kaldes da industrimineraler. Mineraler som indeholder tungmetaller, dvs. metaller med med en tæthed større end fem, kaldes ertsmineraler.

Wikimedia Commons har medier relateret til:

Skabelon:Link FA Skabelon:Link GA