Forskel mellem versioner af "Borchs Kollegium"

Spring til navigation Spring til søgning
45 bytes fjernet ,  for 15 år siden
Enkelte sproglige rettelser
(diverse sprogret og tilpasning)
(Enkelte sproglige rettelser)
'''Borchs Kollegium''' (oprindeligt latinsk navn: ''Collegium Mediceum'') blev grundlagt den [[29. maj]] [[1691]] af [[Ole Borch]], for at huse seksten fattige, gudfrygtige og lærde studiososstudiosi. Det er enén af [[Københavns Universitet]]s gamle [[Kollegium|kollegier]].
 
==Bygningen==
Det oprindelige hus, inklusive Borchs [[bibliotek]] og [[kemi]]ske [[laboratorium|laboratorier]], blev ødelagt sammen med resten af byen ved [[Københavns brand 1728]]. Huset blev genopbygget på resterne af det gamle og stod klar tre år og 5500 [[rigsdaler]] senere i [[1731]].
 
I begyndelsen af det [[19. århundrede]], underUnder [[Københavns bombardement]] i [[1807]], blev kollegiet endnu en gang brændt ned til grunden. Ifølge kilderne deltog studenter fra kollegiet i adskillige træfninger, som blev udkæmpet med landsatte britiske tropper. Bombardementet af byen endte dog med at ødelægge store dele af området omkring [[Vor Frue Plads]] og på tredjedagen den [[4. september]] brød ilden ud, og bygningen gik op i flammer.
 
Den tredje bygning – huset som det står i dag – blev bygget i [[1824]]-[[1825]] under arkitekt [[Peder Malling]]s ledelse. Det blev indviet den [[28. maj]] 1825.
Mange berømtheder har boet på Borchs Kollegium. En [http://www.borchskollegium.dk/alumner.html fuldstændig liste] over [[alumne]]r og [[efor]]er kan findes på hjemmesiden. Særligt kan fremhæves [[Ludvig Holberg]], som virkede som efor for kollegiet fra [[1748]] til [[1754]] .
 
Også [[Jens Paludan-Müller]], alumne nr. 703, boede på Borchs Kollegium. Han huskes den dag i dag for sin indsats i den [[2. Slesvigske Krig]]. Han faldt ved [[Sankelmark sø]] den [[6. februar]] [[1864]], og en mindesten i haven ærer hans dåd:<br>
JENS<br>
PALUDAN-MÜLLER<br>
7.692

redigeringer

Navigationsmenu